Ko su bosanskohercegovačke WAGsice i zašto im ne pridajemo veliku pažnju? (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Ko su bosanskohercegovačke WAGsice i zašto im ne pridajemo veliku pažnju? (FOTO)
/ Nicolle Begović

Vjerovatno ste svi bar jednom u životu čuli za pojam WAGS. To je akronim koji se koristi u engleskom jeziku, a odnosi se na supruge i djevojke, prije svega fudbalera (wife's and girlfriends). Termin su prvi počeli koristiti britanski novinari, a on se prije svega odnosi na supruge i djevojke engleskih fudbalskih reprezentativaca. 

Termin WAGS se koristio i prije Svjetskog prvenstva 2006. godine, ali je tada postao uobičajen u medijima na Otoku. Suprugama i djevojkama fudbalera od tog prvenstva posvećuje se posebna pažnja i zauzimaju skoro isto mjesta u medijima kao i njihovi izabranici. 

Bosna i Hercegovina umnogome se razlikuje od Engleske. Osim što se kod Engleza igra mnogo bolji fudbal i što su njihovi fudbaleri plaćeni mnogo više od naših, mediji u Bosni i Hercegovini ne pridaju posebnu pažnju izabranicama naših fudbalera. Kod nas je fudbal i dalje na prvom mjestu, koliko god on bio loš i nekvalitetan, a supruge i djevojke ne prate se u stopu kao u Engleskoj. 

Koje su to bosanskohercegovačke WAGsice

Tako neki mediji u Engleskoj, vjerovali ili ne, imaju reportere na svjetskim prvenstvima i vrhunskim bazama u kojima se nalaze engleski reprezentativci i njihove pratilje, a jedini im je zadatak da prate bolje polovine Rooneya i društva. U Bosni i Hercegovini takve zadatke na svu sreću još uvijek nemamo, a sve što možete dobiti jesu fotogalerije poput ove u kojima možete vidjeti koje su to bosanskohercegovačke WAGsice

Bez ikakve sumnje najpoznatija bosanskohercegovačka WAGsica je izabranica kapitena naše reprezentacije Edina Džeke. Amra Silajdžić je bosanskohercegovačka manekenka i glumica, a na američko tržište probila se 2010. godine, kada se pojavila u nekoliko filmova i TV serija. Pojavila se i u spotu Enrique Iglesiasa, a prije veze s Džekom, koja je počela 2012. godine bila je udata za srpskog biznismena Vladimira Vićentijevića, s kojim je dobila i kćerku Sofiju. Razveli su se 2007. godine. 

Osim Amre Silajdžić, drugih pravih WAGsica, koje pune medijske stranice, Bosna i Hercegovina praktično i nema. Fudbaleri drže svoj privatni život u tajnosti, a novinari se, što je normalno i ne trude previše da zadiru u tu privatnost. Imajući u vidu kako se trudimo da sve kopiramo od kolega sa zapada, pa tako i ono loše, ovaj trend bi se mogao i promijeniti. Nadamo se kako se to ipak neće desiti i da će makar sportski novinari zadržati svoje dostojanstvo i pisati o sportu, jer to je ono što nas zanima, a ne gdje su i šta rade djevojke i supruge fudbalera. Onima koje ipak to zanima poklanjamo jednu fotogaleriju

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije