Zašto Kina i Indija ubrzano rade na svojim verzijama filma Top Gun?

0
Radiosarajevo.ba
Zašto Kina i Indija ubrzano rade na svojim verzijama filma Top Gun?
Foto: Youtube / Top Gun: Maverick

U trenutku globalnog porasta napetosti, postoji nekoliko statusnih simbola koje ozbiljna svjetska supersila ne može ignorisati. Nuklearno oružje? Naravno. Svemirski program? Bez sumnje.

Najnoviji geopolitički "must-have" je naizgled sužen: hyper-nacionalistički blockbuster filmovi o zračnim snagama. Niko na planeti nije mogao ignorisati medijsku soničnu eksploziju kada je Tom Cruise proletio s Top Gun: Maverick u maju 2022., dok je kineski pandan Rođeni za Let izašao godinu kasnije. A ovog mjeseca Indija se uključuje u igru s vlastitim spektaklom borbenih pilota, u kojem glavnu ulogu igra Hrithik Roshan, čija frizura sama po sebi predstavlja neku vrstu nacionalnog spomenika.

U najsigurnijem znaku svog geopolitičkog pada, Rusija još nije napravila takav film. Ali Kina i Indija su u usponu, gurane vladarima s autokratskim naglascima koji žele moć. SAD su prošle kroz sličnu eru 1980-ih, zastupljenu grupom militarističkih hitova: originalni Top Gun, drugi i treći filmovi Rambo, Commando, Red Dawn i drugi.

Sramotne izjave: Ambasador Izraela u Srbiji negirao genocid u Srebrenici

Sramotne izjave: Ambasador Izraela u Srbiji negirao genocid u Srebrenici

Kina već decenijama pokazuje svoje "filmske mišiće", s akcijskim filmovima poput franšize Wolf Warrior i Operation Red Sea, a tu su i brojni historijski filmovi s patriotskim naglascima. Indija pod vodstvom Narendre Modija manje uspješno manipulira filmskom industrijom, s povremenim ratnim naslovima poput Baaghi 2 i Uri: Hirurški napad. Ali, Fighter, objavljen za 75. Dan Republike, sa Roshanom koji izlazi iz helikoptera s lepršavim Tiraṅgā-om, poznatim kao indijski troboj, sugeriše da se pritisak može povećavati.

Film o zračnim snagama ostaje ne plus ultra u vojnoj filmskoj produkciji; čista filmska površina, sjajne Ray-Ban naočale i besprijekorne staze estetiziraju elitnu sposobnost modernih supersila. Lako je vidjeti zašto Kina i Indija žele svoj Top Gun: istovremeno najprofitabilniji film 1986. godine i lansiranje Cruisea kao američke ikone, film je također funkcionisao kao i rehabilitacijski oglas za američku vojsku.

Tom Cruise skokom iz aviona se zahvalio fanovima

Tom Cruise skokom iz aviona se zahvalio fanovima

Snimljen od strane oglašivačkog stručnjaka Tonyja Scotta s arogantnim glamurom osvijetljenim sa zadnje strane kao sportski prijenos, prikazao je rat kao zabavu. Namjerno tako: scenarij je odobren od strane Ministarstva odbrane, u zamjenu za pristup vojnoj opremi i lokacijama bez kojih film ne bi mogao biti napravljen. Jedan F-14 borbeni avion kojim leti Maverick, vrijedio je 38 miliona dolara (74,3 miliona KM) - duplo veći od cijelog budžeta filma. Top Gun je, jednostavno rečeno, propaganda.

S Rođenim za Let, Kina je shvatila da ponoviti isti trik nije tako jednostavno. Fokusirajući se, kaoTop Gun, na grupu mladih pilota, cilj misije je kritika stranih sila koje pokazuju žalosno ležerni stav prema kineskom zračnom prostoru, poput dvojice nasilnika koji s američkim naglaskom izjavljuju u uvodu: "Možemo dolaziti kad god želimo."

Također je tu da stavi kineski stealth borbeni avion J-20 u izlog. Režiser Liu Xiaoshi bio je poslušnik, snimajući filmove za Aviation Industry Corporation of China 15 godina. Ali, čini se da je nakon ogromne zarade od 1,5 milijardi dolara (29,3 milijarde KM) Top Guna: Maverick (koji nije zaradio ni centa u Kini, gdje film nikada nije bio odobren za prikazivanje), Peking "ohladio" pri susretu s neprijateljem. Rođen za Let povučen je iz prikazivanja 2022., neposredno prije Nacionalnog dana zemlje 1. listopada, navodno kako bi se preuredili loši posebni efekti. Film je izašao prošle godine i zaradio 117,3 miliona dolara (229,4 miliona KM), sitnica u poređenju s velikim prihodima franšize Wolf Warriors.

Ali, prava inferiornost je u pilotskoj kabini, s ljudskim elementom filma. Za razliku od Mavericka iz Top Guna, s njegovom obrnutom diplomatskom gestom, protagonist Lei Yu (kojeg glumi pjevač boy banda Wang Yibo) je beznadežno blijed. Top Gun je djelovao pod oblikom opt-in cenzure, s Hollywoodom koji je trgovao odobrenjem scenarija za opremu; kineski režiseri podliježu obveznoj vrsti, s odobravanjem svakog scenarija. I u Rođenom za Let, to se vidi u osiromašenom prikazu. Nema pitanja o pomirenju između vojnika ni na koji način, a kamoli vrsti eksplicitnog homoseksualnog podteksta koji bi Quentina Tarantina odmah privukao.

Nadamo se da će Fighter biti zabavniji i barem donijeti malo Bollywoodske atmosfere. Kao što se i očekivalo, film je režiran u saradnji s indijskim oružanim snagama, djelomično sniman na vojnoj akademiji zračnih snaga u južnom indijskom gradu Dundigalu. Zbog toga vjerovatno neće biti neko ozbiljno otkrivanje vojnih metoda obuke, s Roshanom koji nema potpuni imunitet superzvijezde poput glumca Shah Rukh Khana, koji je u svojim filmovima uspio iznositi izjave koje se suprotstavljaju pro-hindi nacionalizmu. Naziv njegovog nedavnog patriotičnog hita, Pathaan, je hindski izraz za afganistansku etničku grupu Paštuna, što pruža priču o porijeklu njegovog lika.

Fighter, poput svojih američkih uzora iz nabrijanih 1980-ih, možda će nedostajati ovakvom subverzivnom namjerom. Ali, to ne znači da neće koristiti nikakvu lukavost. Bez obzira koliko Top Gun bio pridikovan, istovremeno je veoma zabavan, piše Guardian.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije