Potvrđeno: BiH neće učestvovati na Eurosongu ni 2018. godine

Radiosarajevo.ba
Potvrđeno: BiH neće učestvovati na Eurosongu ni 2018. godine
/ EBU - Thomas Hanses
Bosna i Hercegovina i drugu godinu zaredom neće imati predstavnika na Eurosongu, prestižnom takmičenju za najbolju pjesmu Starog kontinenta.

To je za zvaničnu web-prezentaciju Eurovizije potvrdila Radio-televizija Bosne i Hercegovine (BHRT), istaknuvši kako se pridružuju Andori, Luxemburgu, Slovačkoj, Turskoj i Monacu, koji također neće učestvovati na narednom takmičenju, prenosi ESCToday.

Kako je naglašeno, kao najveći problem koji je doveo do odustajanja od takmičenja 2018. godine BHRT je naveo trenutnu finansijsku situaciju, odnosno probleme s finansijskim opstankom. No, dodali su i kako se nadaju da će naredna godina biti pozitivna za njih, te da će osigurati svoj povratak u takmičenje.

Od 2012. do danas, BiH je učestvovala samo jednom, i to 2016. godine u Stockholmu s pjesmom Ljubav je. Razlog je poznat, a to je da Javni radio-televizijski servis BHRT nema novca. Najveći je problem što se ne mogu prikupiti sredstva od taksi. Nekoliko puta je traženo dugoročno rješenje za ove probleme, ali bez uspjeha.

Inače, Eurosong će se naredne godina održavati u Lisabonu, u zemlji pobjednici ovogodišnjeg takmičenja, te će tako Portugal od 8. do 12. maja ugostiti predstavnike zemalja Eurovizije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije