GOTovo je: Završila je Igra prijestolja i sad znamo ko je ostao sjediti na tronu

Radiosarajevo.ba
GOTovo je: Završila je Igra prijestolja i sad znamo ko je ostao sjediti na tronu
Foto: HBO / Željezni tron

Igra za prijestolje završila je rano jutros, u 4.20 po našem vremenu. 

HBO je emitirao posljednju epizodu Game of Thronesa, šestu u ovoj posljednjoj sezoni. Epizoda je nosila ime Željezni tron, a fanovi su konačno saznali kako se 'rasplela' mreža intriga, izdaja, bitki i velikih i malih ljubavi u Westerosu.

U narednim redovima uslijedit će SPOILERI!, pa vas molimo da, ako niste već pogledali finale, odlepršate dalje.

Dakle, GOTovo je.

Završila je epska fantazija, snimljena po knjizi Georgea Martina, ispričana kroz 73 epizode, ko zna koliko miliona dolara i najmanje 200 hiljada westeroskih žrtava.

Nažalost, baš kao što je Tyrion i rekao u epizodi, "niko nije sretan i možda je tako najbolje".

Dobro to ilustruje i ocjena koju je epizoda dobila na IMDb-u - 5.2, što je najgore ocijenjena epizoda u historiji Game of Thronesa.

Fanovi su, bar većina, razočarani načinom na koji nam je predstavljen kraj.

Sve se činilo isforsirano, nelogično, besmisleno i centralne priče iz prethodnih sezona, kako se ispostavilo, uopće nisu bile bitne.

Ukratko, Bran je kralj...

Izabrali su ga kneževi i kneginje Westerosa u najčudnijem glasanju ikada. Zapravo, svi sem Sanse koja je odbila da se pokloni bratu, pa je Winterfell ostao zasebna kraljevina sa kraljicom Sansom.

Jon Snow je ubio Dany. Kaznili su ga tako što su ga vratili na Zid, a on je s Divljacima i svojim strahovukom otišao još dalje na Sjever. 

Drogon je uništio Željezni tron i odletio na istok, noseći mrtvu Daenerys u kandži.

Arya je otplovila na brodu i otišla istraživati šta je zapadno od Westerosa. Sjećate se bijelog konja, izuzetno važnog u prethodnoj epizodi - u ovoj se nije ni pojavio...

Tyrion je ostao namjesnik, ali Branov. U Vijeću su s njim još i Bronn, Samwell Tarly, Ser Davos i Ser Brienne, koja je napisala priču o Jaimeju Lannisteru.

Šta je bilo s Dothrakijima, ne znamo. Sivi Crv, koji se pretvorio u jezivog ratnog zločinca, otplovio je s Neokaljanima. 

I to je to.

Nema sumnje da je ova sezona bila 'nagurana' i isforsirana. Niti jedan lik nije ispoštovan u skladu s prethodnom pričom o njemu/njoj. 

Fanovi su s pravom razočarani i milioni potpisa u peticiji za remake osme sezone snažan su glas kritike o kraju Igre prijestolja.

Kako su nam rekli na početku serije, kada igraš Igru prijestolja, ili pobijediš ili umreš.

Vi procijenite kako je odigrao HBO.

Valar morghulis.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije