Jasmina Šahović: Bolje se prevrtati od umora, nego od gladi

Radiosarajevo.ba
Jasmina Šahović: Bolje se prevrtati od umora, nego od gladi
/ Radiosarajevo.ba
Kada je prije 17 godina posjetila rodni kraj svog supruga – selo Filipoviće pored Ustikoline – Jasmina Šahović nije ni sanjala da će uskoro sarajevski beton zamijeniti plodnom istočnobosanskom zemljom

Privukao je seoski život, plodna zemlja, pa je počela uzgajati povrće za vlastitu i trpezu rodbine i prijatelja. Izgradili su dva plastenika, počeli sa paprikama, potom patlidžanom.

No, kontakt sa ljudima iz italijanske fondacije Slow Food, koja se bavi promocijom gastronomskih tradicija i finansiranjem projekata za zaštitu agrikulturne raznovrnosti, dao je putokaz za budućnost.

"Italijani su rekli da smo toliko bogati prirodnim resursima da bi svaka kuća mogla biti fabrika", prisjeća se Emina šta je bio poticaj da 2005. godine osnuje Udruženje žena Emina i krene sa ozbiljnijom poljoprivrednom proizvodnjom.

Organizacija iz Italije zaštitila je autohtonu recepturu slatka od oguljene šljive požegače, koja još jedino uspjeva u Istočnoj Bosni i dijelovima Hercegovine, te pozvala Jasminu Šahović u posjetu da se uvjeri kako rade tamošnji mali proizvođači.

Na sajam u Torino, na kojem je svoje proizvode predstavilo 2.200 izlagača, Emina je ponijela 500 teglica svojih proizvoda koje su naišle na sjajan prijem.

Osim stručne obuke žena iz Udruženja Emina, ljudi iz organizacije Slow Food objasnili su tajnu uspjeha.

"Od italijana sam naučila da je kvalitet bitniji od kvantiteta, a za kvalitetan proizvod najbitnije je porijeklo sirovina. Drugim riječima, obim proizvodnje zavisi od količine sirovina, svježeg voća i povrća."

Emina je odlučila dati sve od sebe kako bi napravila najkvalitetniji proizvod i plasirala ga na domaće tržište.

Pravila je ajvar, salate i druge proizvode, spravljene po provjerenoj recepturi od kvalitetnog povrća koje je sama uzgojila. Naredni izazov bio je plasman proizvoda na tržište.

"Na početku je bilo zaista teško. No, Konzum je prepoznao kvalitet i 2006. počinjemo suradnju koju smo, nakon kratkog prekida, odnovili prošle godine kroz projekt 'Tradicija mog kraja'. U svemu nam izlaze u susret, od nabavke repro-materijala do plasmana, transporta, zadovoljni smo i cijenom", govori Emina.

Prošle godine je osam žena iz Udruženja Emina proizvelo 22.000 tegli ajvara, salata, sataraša, slatka od šljiva, krastavaca, džemova, trahane, sokova od jabuka i krušaka... 

Plan za ovu godinu je 30 hiljada tegli, proširenje asortimana punjenim šljivama, kompotima, slatkom od dunja...

Umjesto podrške lokalnih i federalnih vlasti, pomogli su joj stranci – već pomenuti italijanski Slow Food, potom Američka i Njemačka amabasada u BiH, UNDP... Ali, najveći razlog za uspjeh je vlastiti trud.

"Bolje se prevrtati od umora, nego od gladi", govori svoju omiljenu parolu Emina Šehović, predsjednica Udruženja žena Emina koje se bavi poljoprivrednom proizvodnjom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije