Građani i firme u prvih šest mjeseci zadužili se 528 miliona KM

N. K.
Građani i firme u prvih šest mjeseci zadužili se 528 miliona KM
Arhiv / Ilustracija
U Federaciji BiH u prvoj polovini 2017. godine bankarski sektor bilježi rast zaduženosti stanovništva kod domaćih banaka u iznosu od 209 miliona KM, dok krediti dati privatnim poduzećima ostvarili su stopu rasta od 304 miliona KM.

Iz Agencije za bankarstvo FBiH kažu da generalno gledajući, u prvoj polovini 2017. godine poslovanje bankarskog sektora karakterizira rast bilansne sume, depozita i kredita, te nastavak pozitivnih trendova koji se ogledaju u rastu štednje stanovništva, kapitala, dobiti i pada učešća nekvalitetnih kredita u ukupnim kreditima.

"Krediti, kao najveća stavka aktive banaka, u prvoj polovini 2017. godini zabilježili su rast od 4,3 posto ili 528 miliona KM i iznose 12,8 milijardi KM. Nastavljeni su pozitivni trendovi iz 2016. godine, koji se ogledaju u segmentu sektorskog kreditiranja, odnosno većeg rasta kredita odobrenih privatnim preduzećima nego stanovništvu“, objašnjavaju iz Agencije za bankarstvo FBiH.

Tačnije, krediti dati privatnim poduzećima ostvarili su stopu rasta od 5,3 posto ili 304 miliona KM, tako da su sa 30. juna 2017. godine krediti dati ovom sektoru dostigli iznos od 6,1 milijardu KM i učešće od 47,3 posto. Krediti dati stanovništvu u istom periodu zabilježili su stopu rasta od 3,5 posto ili 209 miliona KM, dok je njihovo učešće blago smanjeno sa 48,7 posto na 48,3 posto i sa 30. juna 2017. godine iznosili su 6,2 milijarde KM.

"Ako analiziramo ove podatke, zasigurno bismo svi mi željeli da su krediti koji su dati privatnim poduzećima znatno veći, jer bi time imali i veći ekonomski rast u našoj državi, a time bi rasla i zaposlenost u BiH. Međutim, razlog što ovaj broj nije veći možemo tražiti u činjenici u ekonomskoj i političkoj krizi koja vlada u našem društvu“, mišljenja je Zlatko Hurtić, ekonomski analitičar.

Kako kaže Hurtić za Radiosarajevo.ba, struktura kredita koji su plasirani stanovništvu nije baš najpovoljnija jer čak 81 posto novca koje stanovništvo uzima  ide na tzv. potrošačke kredite, tek nekih 17 posto na stambene kredite, a minimalan iznos na samofinansirajuće aktivnosti u pogledu poljoprivrede, malih obrta.

"U cjelini, ovo nije iznenađenja, ali bi za bh. ekonomiju i privredu bilo bolje kada bi stanovništvo više investiralo kroz kredite u samozapošljavanje", dodaje Hurtić.

Prema podacima Agencije za bankarstvo FBiH zabilježen je i trend rasta štednih depozita u 2017. godini, sa stopom od 1,7 posto ili 137 miliona, tako da on sa 30. juna 2017. godine iznosili ukupno osam milijardi KM.

Podsjećamo, na prostoru većeg bh. entiteta dozvolu za rad ima 15 banaka, a broj zaposlenih iznosi 6.646 osoba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije