Domazet: FBiH je jedina sredina u kojoj se ne plaćaju porezi na isplaćene dividende

2
Radiosarajevo.ba
Domazet: FBiH je jedina sredina u kojoj se ne plaćaju porezi na isplaćene dividende
FOTO: Fena / Anto Domazet

Profesor na Ekonomskom fakutetu u Sarajevu, Anto Domazet komentarisao je isplaćene dividende u FBiH, tačnije da je ovaj entitet jedina sredina u kojoj se ne plaćaju.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

"Federacija Bosne i Hercegovine je jedina sredina u kojoj se ne plaćaju porezi na isplaćene dividende (dio dobiti firme koji ide za vlasnike kapitala). Dok radnik plaća porez od 10 posto na sav dohodak iznad 3.600 KM godišnje, kapitalisti imaju privilegiju da čak i kada isplate dividendu od milion KM, ne plaćaju nikakav porez. Dividende postaju njihov osobni dohodak iz koga financiraju kupovine luksuznih automobila, stanove, vile... Ima li veće socijalne nepravde. I kakva je država koja to tolerira. To je država nacionalista koji više nego što 'vole' svoj narod, stvarno vole svoje kapitaliste.

Srđan Lukić, doktor iz Beograda, odgovorio Gorici Dodik: Ponosan sam što mi je Saša Magazinović drug

Srđan Lukić, doktor iz Beograda, odgovorio Gorici Dodik: Ponosan sam što mi je Saša Magazinović drug

Ali nisu samo vlasnici kapitala privilegirani postojećim oslobađanjem poreza na dividende. To su i brojna inozemna poduzeća čiji vlasnici transferiraju dobit u vidu dividendi u sjedišta svojih firmi. Mnoga od tih poduzeća čudom se čude kako ova siromašna zemlja ne naplaćuje porez na takve isplate.

Ipak, neke promjene su na pomolu, a pokreće ih SDP BiH. Sretan sam da se paket reformi SDP BiH postepeno počinje provoditi. Nakon što je prošlog tjedna pokrenut Zakon o minimalnoj plaći sa prijedlogom od 750 KM minimalne plaće, SDP BiH pokrenuo je na oba doma Parlamenta FBiH 14.10.2021. izmjene Zakona o porezu na dohodak tako da se isplaćene dividende iz dobiti privrednih društava oporezuju po stopi od 10 posto.

Ovim zakonom Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine potvrđuje svoju opredjeljenost za borbu protiv socijalnih nejednakosti koje proizlaze iz nepravednog sistema oporezivanja. Mi tražimo da oni koji imaju veći dohodak, moraju u većoj mjeri doprinositi duštvenim potrebama i javnim interesima, a ne da budu pošteđeni oporezivanja visokog dohotka koji ostvaruju kroz isplate dividendi. Jasnoćom i jednostavnošću tog prijedloga i njegovim značajem za socijalnu pravdu i namicanje javnih prihoda od najpotentnijih članova društva stavljamo ovu socijalno neosjetljivu vlast na čistinu i pred javno iskušenje - hoće li braniti kapital ili će uraditi ono što su sve zemlje u Europi uradile - oporezivati dobitke od kapitala.

Ako se oporezuje svaki dohodak iznad 3.600 KM godišnje, ko to onda štiti krupni kapital, ko to štiti visoke dohotke, a istovremeno cijedi radništvo na ivici siromaštva.

Procjenjuje se da bi godišnje javni prihodi po osnovi oporezivanja dividendi bi mogli iznositi od 60 do 100 miliona, a sama procjena je teška zbog toga što nema statističkog praćenja isplata dividendi i što su mnoge zadržane dividende u prethodnih 10 – 15 godina isplaćene nakon što su od 2017. godine počele neplodne rasprave o oporezivanju dividendi koje su dale jasan znak vlasnicima kapitala da dividende isplaćuju dok nije počelo njihovo oporezivanje", poručio je Domazet putem Facebooka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije