Cijene nafte prošle sedmice blago pale zbog rasta proizvodnje

Fena
Cijene nafte prošle sedmice blago pale zbog rasta proizvodnje
Pixabay / Ilustracija
Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle sedmice blago pale, nakon snažnog skoka sedmicu ranije, jer su ulagače zabrinuli podaci o rastu proizvodnje članica OPEC-a i SAD-a.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice skliznula 0,2 posto, na 52,40 dolara. I na američkom je tržištu barel pojeftinio 0,2 posto, na 49,60 dolara.

Nakon što su sedmicu ranije skočile više od 8,5 posto i dosegnule najviše razine u dva mjeseca, prošle su sedmice cijene nafte blago pale jer su ulagače zabrinule vijesti o povećanju proizvodnje.

Premda su članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i neki proizvođači izvan tog kartela, uključujući Rusiju, dogovorili smanjenje proizvodnje za 1,8 miliona barela dnevno do marta 2018., podaci Reutersa pokazuju da je u julu izvoz OPEC-a dosegnuo rekordne razine u ovoj godini.

Prema podacima Thomson Reuters Oil Researcha, julski izvoz OPEC-a povećan je za 370.000 barela dnevno, na 26,11 miliona barela, a najveće je povećanje isporuka zabilježeno iz Nigerije, za 260.000 barela dnevno. Podaci Reutersa su pokazali i da je proizvodnja OPEC-a u julu dosegnula najvišu razinu u ovoj godini, pri čemu je prednjačila Libija, koja je, kao i Nigerija, izuzeta od dogovora članica OPEC-a.

Visoka je i proizvodnja u Rusiji. Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft u petak je saopćio o rastu proizvodnje sirove nafte u drugom tromjesečju za 11,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Proizvodnja raste i u SAD-u, pa je tako dosegnula 9,43 miliona barela dnevno, najviše od augusta 2015. godine i 12 posto više nego u junu.

"Rast proizvodnje vratio je pesimizam na tržišta. Procjenjujemo da će se cijena barela na londonskom tržištu u četvrtom tromjesečju kretati oko 53 dolara", poručila je središnja australska banka u svom redovnom saopćenju.

Ipak, uprkos rastu proizvodnje, cijene nafte nisu osjetnije pale jer ih podržava jačanje potražnje. U SAD-u je potražnja za benzinom u prošloj sedmici porasla na rekordnih 9,842 milijuna barela dnevno, navodi se u izvješću američke vlade.

Kompanija Baker Hughes objavila je, pak, u petak da je broj naftnih postrojenja u SAD-u prošle sedmice pao već drugu sedmicu u posljednje tri. No, broj bušotinskih postrojenja i dalje se kreće oko njih 765, najviše od aprila 2015. godine.

Stoga će se i idućih sedmica pažljivo pratiti raste li proizvodnja u SAD-u jer to narušava napore članica OPEC-a koje smanjuju proizvodnju ne bi li se umanjila neravnoteža između prevelike ponude i nedovoljno snažne potražnje, a time podržale cijene "crnog zlata".

Ove sedmice u Abu Dhabiju održat će se sastanak tehničkog savjeta OPEC-a i proizvođača izvan tog kartela na kojemu će se razgovarati o pridržavanju dogovora o smanjenju proizvodnje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije