Znate li u kojoj državi se izlazak policije na mjesto nesreće uglavnom plaća?

0
Radiosarajevo.ba
Znate li u kojoj državi se izlazak policije na mjesto nesreće uglavnom plaća?
Foto: X.com / Ilustracija

Kada putujete van granica Bosne i Hercegovine morate znati da su pravila drugačija. Naime, u Austriji postoji tzv. porez na plavo svijetlo, odnosno naknada koja se naplaćuje ako se pozove policija u slučaju nesreće. Uvedena je 1986. godine te trenutno košta 36 eura (skoro 70 KM).

Porez na plavo nastaje kada se pozove policija u slučaju nesreće gdje je prouzročena materijalna šteta, a bila je moguća razmjena informacija među učesnicima u nesreći.

To se također odnosi na nesreću u kojoj je učestovao automobil koji nije registrovan u Austriji. Osoba koja je pozvala policiju uglavnom plaća naknadu, a ako nesreća nije bila krivica vozača moguće je povratiti naknadu od osiguranja od odgovornosti osobe koja će biti proglašena krivom.

Rade Šerbedžija imao operaciju: Putem društvenih mreža se obratio fanovima

Rade Šerbedžija imao operaciju: Putem društvenih mreža se obratio fanovima

Ako je vozač djelomično kriv, troškovi se dijele te se naplaćuje predaja kopije policijskog izvještaja koju je zatražila druga strana koja je učestvovala u nesreći. Kopija također košta 36 eura (skoro 70 KM). U slučaju da obje strane zatraže izvještaj o nesreći, svaka mora platiti porez na plavo svjetlo.

Međutim, postoje i situacije u kojima se ne naplaćuje porez na plavo svjetlo. Ne primjenjuje se ako svjedok dojavi policiji o nesreći, ako je osigurano samo mjesto nesreće, ako je drugi učesnik saobraćajne nesreće pod uticajem alkohola i protiv njega se poduzimaju samo službene radnje (prepoznavanje, alkotestiranje, oduzimanje vozačke dozvole i sl.), ako drugi vozač pobjegne s mjesta događaja, a razmjena osobnih podataka nije bila moguća u nesreći s tjelesnim povredama, ako jedna od strana u prometnoj nezgodi odbije razmjenu podataka ili kod sebe nema dokumente vozila, nakon nesreća s divljim životinjama ako se ne traži izvještaj, javlja Vecernji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije