Koliko je vremena potrebno za negativan alkotest nakon konzumiranja alkohola?
Gin, rakija, viski, vino, pivo, samo su neka od pića koja se mogu naći na karti alkoholnih pića.
Svi oni s različitim sastojcima i mjerama, a iz istog razloga i s različitim procesima u djelovanju tijela.
Prije odgovora na pitanje varira li vrijeme apsorpcije alkohola ovisno o konzumiranom piću, potrebno je razjasniti neke tačke.
Građani Vogošće na ulicama: I večeras održali protest, a evo šta traže
Koliko dugo alkohol ostaje u krvi?
U odnosu na to koliko dugo alkohol ostaje u tijelu, općenito je to između 10 i 19 sati, ali to će ovisiti o mnogim faktorima. Među njima, vrsta pića i unos hrane.
Savjeti za vozače: Ovo je pravilan položaj sjedenja tokom vožnje
Osobi s nivoom alkohola u krvi od 1 g/l treba između šest i 10 sati da nivo alkohola u krvi padne ispod maksimalno dopuštenog nivoa.
Čak i ispod zakonske granice, rizik od nesreće već može biti povećan. Zato je najbolje izbjegavati vožnju nakon konzumiranja bilo koje količine alkohola. Jedina zaista sigurna stopa je 0,0 g/l.
Koji faktori utiču?
Ključna tačka koja utiče na učinke alkohola je unos hrane. Odnosno, prisutnost hrane u želucu odgađa djelovanje pića jer ono sporije dospijeva u tanko crijevo. Pun želudac može čak smanjiti koncentraciju alkohola za 25 posto.
Automobilski gigant otpušta radnike: Slabi potražnja električnih vozila
Naprotiv, prazan želudac se brže apsorbira. Isto se događa s potrošnjom vode. Tu su i genetski faktori (sposobnost metaboliziranja metanola), spol (više pogađa žene), dob i brzina pijenja, među ostalima.
Apsorpcija varira ovisno o piću
Uz ovu pozadinu, odgovor na pitanje varira li vrijeme apsorpcije alkohola ovisno o konzumiranom piću je potvrdan. Destilati su pića koja se najbrže apsorbiraju, a njihovo miješanje sa slatkim bezalkoholnim pićima ubrzava povećanje nivoa alkohola.
To ovisi o nivou koncentracije alkohola u različitim vrstama pića (stepen etanola). Na primjer, vino ima 20 posto, a pivo između 3 i 8 posto. Ono što je zajedničko svim alkoholnim pićima je to što su nastala procesima voća ili žitarica.
S druge strane, destilat se, kao što mu ime kaže, proizvodi destilacijom prethodno fermentiranog pića. Proces se ponavlja i unutar njega se mogu dodati sastojci koji daju okus.
Mislite da ste dobri vozači? Ovo je 10 najčešćih grešaka koje pravimo pri vožnji automobila
U međuvremenu, pića poput vina, piva, šampanjca, jabukovače ili vermuta su ona koja postižu fermentaciju kroz proces sa šećerom ili žitaricama i postaju alkohol zahvaljujući hemijskoj reakciji koju stvara kvasac, piše Jutarnji.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.