Važni savjeti za vozače: Ključne stvari koje ne smijete zaboraviti prilikom promjene guma na vozilu

0
Radiosarajevo.ba
Važni savjeti za vozače: Ključne stvari koje ne smijete zaboraviti prilikom promjene guma na vozilu
FOTO: Pixabay / Zamjena guma / Ilustracija

Zima je pred vratima. Kako biste sigurno vozili tokom zime, ključna je pravilna izmjena guma.

Kada počne hladna sezona morate pripremiti za vremenske prilike i svoj automobil. Gume posebno igraju ključnu ulogu u sigurnoj vožnji.

Šta trebate uzeti u obzir pri mijenjanju guma, kako pravilno provjeriti gume i koje alternative postoje kako biste bili sigurni na cesti čak i na niskim temperaturama.

"Strava. Ovo je strava": Snimak iz zraka na kojem se vide kamenolomi u BiH šokirao regiju

"Strava. Ovo je strava": Snimak iz zraka na kojem se vide kamenolomi u BiH šokirao regiju

Kada treba postaviti zimske gume?

U Njemačkoj se primjenjuju takozvani situacijski zahtjevi za zimske gume. To znači da su zimske gume obavezne za zimske uvjete na cesti poput leda, snijega ili skliskih cesta. Osnovno pravilo za smjernice je "O do O" ( Oktober bis Ostern) - dakle, od oktobra do Uskrsa trebate promijeniti zimske gume.

Od 2018. sve novoproizvedene zimske gume moraju nositi alpski simbol (planinski piktogram s pahuljom) kako bi bile u skladu sa zakonskim zahtjevima. Starije zimske gume s oznakom M+S više se ne smiju koristiti zimi od oktobra 2024. godine.

Dubina profila i pritisak u gumama – dva ključna čimbenika

Prije promjene guma provjerite dubinu profila zimskih guma. Iako zakon propisuje minimalnu dubinu od 1,6 milimetara, Automobile Club Verkehr (ACV) preporučuje najmanje 4 milimetra za optimalno prianjanje. Gume s nedovoljnom dubinom profila značajno povećavaju put kočenja na snijegu, što povećava rizik od nesreće.

Stručnjak otkriva kako se boriti sa zamagljenim staklima u automobilu. Obavezno ovo isključite

Stručnjak otkriva kako se boriti sa zamagljenim staklima u automobilu. Obavezno ovo isključite

Pritisak u gumama također igra važnu ulogu. Kada je hladno, pritak zraka u gumama može se smanjiti, smanjujući prianjanje i povećavajući potrošnju goriva. Stoga redovito provjeravajte pritisak u gumama – posebno nakon promjene guma.

Cjelogodišnje gume – razumna alternativa?

Otprilike 30 posto vozila u Njemačkoj opremljeno je cjelogodišnjim gumama koje su prikladne i za ljeto i za zimu. Također moraju nositi alpski simbol kako bi bili odobreni u hladnoj sezoni.

Ali to ne ide bez kompromisa: na snijegu i ledu cjelogodišnje gume imaju dulji put kočenja od čistih zimskih guma. One mogu biti alternativa za područja s blagom klimom, ali ako redovito putujete u snježna područja, trebali biste koristiti zimske gume.

Pripazite na starost guma

Na sigurnost vožnje utječe i starost guma. Zimske gume izrađene su od mekše gumene smjese koja s vremenom otvrdne i izgubi elastičnost. Stoga biste trebali zamijeniti gume starije od šest godina, bez obzira na dubinu profila. DOT broj na bočnoj strani gume otkriva datum proizvodnje.

Lanci za snijeg – često nezamjenjivi u planinama

Svako ko putuje u snježna područja ili planine ne smije zaboraviti lance za snijeg. U nekim regijama, posebice u Alpama, čak su i obavezni zakonom. Prije putovanja provjerite odgovaraju li lanci za snijeg vašim gumama i vježbajte ih staviti prije nego krenete na cestu.

Neprikladne gume mogu rezultirati ne samo kaznama i bodovima u Flensburgu, već mogu ugroziti i osiguranje. Ako zimi doživite nesreću s ljetnim gumama, vaša osiguravajuća kuća može smanjiti ili čak odbiti isplatu štete. Stoga uvijek provjerite imate li odgovarajuće gume – to ne štiti samo vas, već i one oko vas, piše Fenix-magazin.

Zimska oprema u Bosni i Hercegovini obavezna je od 1. novembra do 1. aprila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije