U porastu krađe vrijedne komponente u autima: Dovoljno je 30 sekundi za skidanje

2
Radiosarajevo.ba
U porastu krađe vrijedne komponente u autima: Dovoljno je 30 sekundi za skidanje
Pixabay / Ilustracija

Do nedavno smo puno pisali o učestalim drskim krađama katalizatora u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i regionu, ali i kako se iz Velike Britanije Europom počeo prelijevati novi trend krađa.

Sada je i to postalo gotovo pošast - sve više se kradu zračni jastuči u volanima automobila!

Slučaj iz Engleske: na upozorenje komšija, Silviya Raykova iz Chathama, istrčala je iz kuće, primijetivši da je na mjestu gdje je nekada bio prozor njenog BMW-a ostalo razbijeno staklo.

Banke zatvaraju račune osobama s američke crne liste, Čavara se žalio Vijeću ministara BiH

Banke zatvaraju račune osobama s američke crne liste, Čavara se žalio Vijeću ministara BiH

Stvar je postala gora kad je provirila unutra: razbijano staklo prekrivalo je vozačko sjedalo, a upravljač automobila je nedostajao, piše Daily Mail, prenosi portal Automoto.

Brza provjera sigurnosnih kamera postavljenih na kuću komšije otkrila je što se dogodilo. Dvojica muškaraca s kapuljačama u ranim jutarnjim satima provalili su u automobil. Nevjerojatno je da im je trebalo samo 30 sekundi da odvrnu volan i pobjegnu, a čak ih ni zvuk alarma automobila nije uspio odvratiti u njihovom cilju.

U Velikoj Britaniji vozači postaju žrtve nove vrste krađe automobila, one u kojoj je vozilo ostavljeno, a ukraden je volan. Stručnjaci vjeruju da dok se neki od tih ukradenih volana prodaju kao cjelina, većina se krade zbog zračnih jastuka u njima. Zbog globalnog zatvaranja tvornica tokom pandemije postoji nedostatak zaliha, što povećava njihovu vrijednost na crnom tržištu.

Ovlašteni zastupnici mogu naplatiti do 2.580 KM za zamjenu aktiviranog ili neispravnog zračnog jastuka, ali ukradeni zračni jastuk, kojeg je lopov prodao neovlaštenom servisu, koštat će do samo 200 funti (438 KM).

Zračni jastuk na crno košta između 200 (438 KM) i 500 funti (600 KM), što je i dalje jeftinije nego da vozač ode u ovlašteni servis gdje zamjena košta i do 1.000 funti (1.200 KM). Ako radite popravke na automobilu koji zahtijevaju zamjenski zračni jastuk, to je posao za ovlaštene servisere koji uvijek koriste samo legalne dijelove dobivene od specijaliziranih dobavljača.

Prema kompanijama za osiguranje automobila, posljednjih godina bilježi se porast ove vrste kriminala, a štete su porasle za gotovo 70 posto samo u 2021. godini.

Iako na nacionalnoj razini nema podataka o broju krađa zračnih jastuka u Ujedinjenom Kraljevstvu, u Americi, National Insurance Crime Bureau procjenjuje da se godišnje ukrade 50.000 zračnih jastuka u vrijednosti od 37 miliona funti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije