Očaravajućom svjetlosnom instalacijom obilježen Dan italijanskog dizajna u Sarajevu

0
Radiosarajevo.ba
Očaravajućom svjetlosnom instalacijom obilježen Dan italijanskog dizajna u Sarajevu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Svjetlosna instalacija Lumina

Oko mosta Festina Lente u Sarajevu večeras je vladala predivna atmosfera zahvaljujući svjetlosnoj instalaciji iza koje stoji italijanski umjetnik Franz Cerami.

Umjetnički rad u javnom prostoru pod nazivom "Lumina" predstavljen je povodom Dana italijanskog dizajna koji organizira Ambasada Italije u Sarajevu.

Na pročelju zgrade Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu koja je i partner projekta, projecirana je video instalacija koju karakterišu živopisni crteži i mnog boja. Ovo djelo je namjenski osmišljeno za Sarakevo i zgradu Akademije likovnih umjetnosti čiji je arhitekta bio  čuveni Karlo Paržik.

Vlada FBiH dala saglasnost za usklađivanje vrijednosti općeg boda, sad iznosi 20,74 KM: Šta to znači

Vlada FBiH dala saglasnost za usklađivanje vrijednosti općeg boda, sad iznosi 20,74 KM: Šta to znači

Akademija predstavlja jedan od simbola Sarajeva: izgrađena je 1899. kao Evangelistička crkva u Sarajevu proširena je 1911. Od godine 1981. u ovom zdanju djeluje Akademija likovnih umjenosti.

Osim umjetnika Franza Ceramija, događaju su prisustvovali dogradonačelnik Sarajeva Haris Bašić i ambasador Italije u BiH Marco Di Ruzza.

Svjetlosna instalacija "LUMINA" sa mosta Festina lente u Sarajevu

Posted by Radio Sarajevo on Thursday, March 9, 2023

Dan italijanskog dizajna u svijetu je jedna od godišnjih smotri italijanske diplomatsko-konzularne mreže. Izdanje 2023 je posvećeno dizajnu svjetla i predviđa događaje širom svijeta, tematski inspirirane.

Svjetlosna instalacija Lumina
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Svjetlosna instalacija Lumina

Franz Cerami je rođen 1963. u Napulju, gdje i živi. Od 2011. predaje Retoriku i digitalno pripovijedanje kulturnog nasljeđa na Univerzitetu Suor Orsola Benincasa u Napulju. Od 1997. do 2000. obnašao je dužnost umjetničkog direktora festivala "Monumedia Festival – Multimedija i kulturno nasljeđe" u Napulju. Godine 1994. imenovan je za direktora Festivala kratkih audio-vizualnih komunikacija "Corto Circuito".

Kreirao je prostrane digitalne zidne slike u muzejima poput Madre u Napulju, Operni teatar u Jerevanu, dvorac Castel dell’Ovo u Napulju, u urbanim prostorima i na periferiji gradova kao što su Napulj, Jerevan, San Paolo, gdje je 2020. bio autor instalacije "Remix Portraits for Idalia Brasil" i izložio 20 radova na papiru.

Spoj umjetničkog temelja i tehnologije je u fokusu njegovih radova; koristi mještovitu tehniku u kojoj se isprepliću klasično slikanje, digitalno slikanje i video-mapiranje. Godine 2020., kao i 2021., Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije nagradilo ga je prestižnom titulom ambasadora italijanskog dizajna u svijetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije