Zavod za kontrolu lijekova FBiH prvi u regionu dobio prestižni certifikat

Radiosarajevo.ba
Zavod za kontrolu lijekova FBiH prvi u regionu dobio prestižni certifikat
Zavod za kontrolu lijekova Federacije BiH je prva institucija sa prostora bivše Jugoslavije koja je dobila prestižni Certifikat za upravljanje sistemom kvaliteta u skladu sa ISO 17025.

Certifikat dodjeljuje Evropski direktorat za kvalitet lijekova i zaštitu zdravlja (EDQM), a predstavlja potvrdu kvaliteta poslovanja jedine institucije u BiH koja se bavi kontrolom kvaliteta lijekova.

Evropski direktorat za kvalitet lijekova i zaštitu zdravlja je institucija Vijeća Evrope sa sjedištem u Strazburu, a koja je nadležna za evropsku farmakopeju, Evropsku mrežu državnih laboratorija za kontrolu lijekova (OMCL mreža), certifikaciju i inspekciju.

Direktorica Zavoda Indira Sarkić izjavila je danas na pres-konferenciji kako taj certifikat također povećava ugled bh. farmacuetskih kompanija u Evropi.

Zavod za kontrolu lijekova je osnovao Parlament FBiH, a u prošloj godini je po osnovu pruženih usluga ostvario prihod od 2,1 milion KM.

U prošloj godini Zavod je uradio po osnovu registracije lijeka odnosno obnove i varijacije 598 zahtjeva, 73 analize prvih serija, iz redovne kontrole su obrađena 3003 zahtjeva, na zahtjev Federalne inspekcije, Inspekcije Kantona Sarajevo i Republike Srpske ukupno 67 zahtjeva, a po drugim osnovama sedam zahtjeva, odnosno ukupno 3744 zahtjeva.

Najveći problem ovoga zavoda, kako ističe direktorica Šarkić, su prostor i oprema koju je donirala EU davne 1999., a koja je dotrajala i na granici izdržljivosti.

Također je naglasila kako je nakon osiguravanja novca u iznosu oko 350.000 eura za nabavku novog aparata koji bi uz dodatni spektar za ispitivanje lijekova pomogao u otkrivanju krivotvorenih lijekova na tržištu, iz federalnog Ministarstva zdravlja prošloga mjeseca bez obrazloženja stigla preporuka Zavodu da poništi međunarodni tender za nabavku tog aparata.

Federalni zavod jedini u BiH vrši kontrolu lijekova, dok se u u Republici Srpskoj kontrola lijekova vrši na temelju ugovora koje agencija za lijekove tog entiteta ima sa laboratorijama Srbije i Makedonije te sa Federalnim zavodom.

Usvojenim Zakonom o lijekovima u BiH planirano je formiranje agencije za kontrolu lijekova na državnom nivou.

fena

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije