UN-ova konferencija o rasizmu u sjeni otkaza

Radiosarajevo.ba
UN-ova konferencija o rasizmu u sjeni otkaza

Konferencija Ujedinjenih nacija o rasizmu, nazvana "Durban II", otvara se u ponedjeljak u atmosferi koju su učinila neugodnom
odustajanja više zapadnih zemalja od dolaska i strah od nemira zbog dolaska iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedjada.

SAD, Australija, Novi Zeland i Holandija su u posljednoj minuti javile da neće učestvovati u radu konferencije koja je trebalo da bude nastavak kontroverzne i burne konferencije u Durbanu, u Južnoj Africi, 2001. godine, javio je AFP.

U nedjelju navečer, Njemačka je javila da neće prisustvovati konferenciji.

Ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier je ipak obećao da će Njemačka biti "pažljiv posmatrač odvijanja konferencije" i nije isključio da će malo kasnije uzeti aktvno učešće".

Fracuska i Velika Britanija su u nedjelju saopćile da će doći u Ženevu.

Izrael i Kanada su davno dale do znanja da neće biti prisutne, kao i Italija.

Holandija i Australija otvoreno sumnjaju da će skup biti prilika za antisemitske napade poput onih koji su obilježili skup iz 2001. godine, kada su ga bučno napustile SAD i Izrael.

Iranski predsjednik, poznat po antisemitskim napadima, treba da održi govor u sjedištu Ujedinjenih nacija u Ženevi, gdje se održava konferencija.

On je u nedjelju izjavio da su "cionistička ideologija i režim barjaktari rasizma".

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije