Zemlje članice G7: Odlučno protiv nasilja

0
DW
Zemlje članice G7: Odlučno protiv nasilja
Foto: EPA / Samit G7

Zemlje članice G7 upozoravaju na nasilne promjene međunarodnog poretka. U fokusu su prvenstveno Rusija i Kina. Njemačka ministarka Baerbock je rekla da je neprihvatljiva vojna eskalacija sukoba oko Tajvana.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica G7 su tokom sastanka u Japanu jasno stavili do znanja da zajedno rade na suprotstavljanju nasilnim promjenama međunarodnog poretka. "Odbacićemo sve jednostrane pokušaje upotrebe sile čiji cilj je promjena statusa quo", rekao je japanski ministar vanjskih poslova Yoshimasa Hayashi na početku sastanka. "Pokazaćemo svijetu čvrstu odlučnost G7 da održi međunarodni poredak zasnovan na vladavini prava", istakao je on.

U razgovorima, koji će trajati do sutra, učestvuje i njemačka savezna ministarka vanjskih poslova Annalena Baerbock. Osim ruskog agresorskog rata u Ukrajini, poseban fokus tih konsultacija je ophođenje s kineskim djelovanjem u politici prema Tajvanu i naporima Narodne Republike Kine da sopstvenu poziciju u regionu proširi i vojnim putem.

Izetbegović pisao ministrima vanjskih poslova: 'U normalnom svijetu za ovo ne bi bilo potrebe'

Izetbegović pisao ministrima vanjskih poslova: 'U normalnom svijetu za ovo ne bi bilo potrebe'

Interes za "konstruktivne i stabilne" odnose sa Kinom

Hayashi je na početku sastanka rekao da je za prevazilaženje globalnih izazova važno izgraditi "konstruktivne i stabilne" odnose sa Kinom. Prema informacijama japanskog Ministarstva vanjskih poslova, ministri G7 su naglasili da su mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu "neophodan element za sigurnost i prosperitet međunarodne zajednice".

Na pitanje o mogućoj podršci Tajvanu od strane G7 u slučaju eskalacije sukoba s Kinom, Baerbock je u izjavi za njemački javni servis ZDF rekla: "Naš cilj je deeskalacija. I zato je trenutna špekulacija o tome 'šta bi bilo kada bi...' pogrešna. Ali se takođe mora jasno staviti do znanja da nećemo tolerisati vojnu eskalaciju." Tokom susreta G7 se razgovaralo i o važnosti formata kinesko-američkog dijaloga, dodala je njemačka ministarka.

Baerbock insistira na sastanku Blinkena s kineskim ministrom vanjskih poslova

Imajući u vidu aktuelne tenzije, Baerbock insistira na sastanku američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena i njegovog kineskog kolege Kina Ganga. "Po mom mišljenju bi bilo važno da se ovaj sastanak održi što prije", izjavila je ona za ZDF. Kina je, prema pisanju Financial Times-aodbila dati dozvolu Blinkenu da posjeti Peking zbog strahovanja da će FBI objaviti rezultate istrage o srušenom kineskom balonu za koji se sumnja da je bio u funkciji špijuniranja. Kineska vlada je zbog toga obavijestila SAD da nije spremna organizovati novi Blinkenov dolazak, nakon u februaru naglo otkazane posjete.

Početkom ove sedmice, Blinken je rekao da bi otišao u posjetu Kini, ukoliko se za to stvore odgovarajući uslovi. Američki državni sekretar je početkom februara kratkoročno otkazao planiranu posjetu Kini, nakon incidenta u američkom vazdušnom prostoru vezanog za navodni kineski špijunski balon. Incident je dodatno opteretio odnose dviju zemalja.

Američki državni sekretar Antony Blinken
Foto: EPA: Američki državni sekretar Antony Blinken

Odlučan stav prema Rusiji

Sedam ekonomski jakih demokratija se uspjelo dogovoriti oko zauzimanja odlučnog stava prema Rusiji. Članice G7 će nastaviti prižati podršku Ukrajini, saopšteno je iz japanskog Ministarstva vanjskih poslova. Istovremeno, ministri su ponovili poziv Rusiji da "odmah i bezuslovno" povuče svoje trupe iz Ukrajine. Sankcije koje su već uvedene Moskvi, kako je rečeno, nastaviće se provoditi.

Japanski ministar vanjskih poslova Jošimasa Hajaši naglasio je da G7 i zemlje koje dijele isto mišljenje moraju demonstrirati jedinstvo. Osim toga, ministri su se, kako je istaknuto, dogovorili da rade zajedno kako bi spriječili zaobilaženje sankcija Rusiji, kao i da agresor iz trećih zemalja dobije oružje.

U završnoj deklaraciji trebalo bi da bude sadržana i kritika prijetnji Moskve upotrebom nuklearnog arsenala. Od početka invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, G7 je kroz ekonomske sankcije povećala pritisak na Rusiju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije