Uoči prve službene posjete SAD: Britanski premijer Rishi Sunak želi učvrstiti veze s Joe Bidenom

0
Hina
Uoči prve službene posjete SAD: Britanski premijer Rishi Sunak želi učvrstiti veze s Joe Bidenom
Foto: EPA / Rishi Sunak

Britanski premijer Rishi Sunak rekao je da želi izgraditi bliske i iskrene odnose s američkim predsjednikom Joeom Bidenom prilikom posjete Washingtonu sljedeće sedmice, do kojeg dolazi nakon naznaka napetosti u bilateralnim odnosima.

Sunak bi trebao posjetiti glavni grad SAD u četvrtak i tamo razgovarati s političarima u Kongresu, čelnicima iz poslovnog svijeta, kao i s predsjednikom.

Sunaku je ovo prva posjeta SAD otkako je postao premijer.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

"Sjedinjene Države naš su najbliži saveznik. Mi smo jedni drugima partneri kojima se u svemu prvima okrećemo, od sigurnosti za naše ljude do rasta ekonomije", rekao je Sunak u izjavi uoči prvog službene posjete Washingtonu otkako je postao premijer.

"Zato je toliko važno da britanski premijer gradi bliske i iskrene odnose s predsjednikom Sjedinjenih Država, svaki globalni problem mi ćemo rješavati zajedno", istaknuo je.

Sunak i Biden trebali bi razgovarati o poboljšanju ekonomskih veza i nastavku vojne podrške za Ukrajinu u ratu s Rusijom. Ali neće biti riječi o sporazumu o slobodnoj trgovini, rekao je ove sedmice Sunakov glasnogovornik.

London želi izgraditi bolje odnose s SAD nakon napetosti uzrokovanih izlaskom Britanije iz Europske unije 2020. godine. U aprilu je dužnosnik Bijele kuće negirao da je Biden protubritanski raspoložen, nakon što je proveo samo pola dana u Sjevernoj Irskoj, a nakon toga otputovao u Irsku gdje je boravio dva i po dana.

Downing Street je saopćio da će Sunakov sastanak s Bidenom biti četvrti u četiri mjeseca, što predstavlja kontinuiraniji kontakt s američkim predsjednikom od bilo kojeg premijera proteklih godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije