U Irskoj referendum o Lisabonskom ugovoru

Radiosarajevo.ba
U Irskoj referendum o Lisabonskom ugovoru

Po drugi puta u 16 mjeseci Irci su pozvani da odluče o sporazumu Europske unije koji je potpisan u Lisabonu. U junu 2008.godine Irci su odbacili sporazum sa 53, 4 posto glasova protiv, koji je trebao postati novi pravni temelj Europske unije.

U odnosu na juni prošle godine posljednja istraživanja pred referendum, govore da 55 posto Iraca sada podržava ovaj ugovor, a da će njih 27 posto glasti protiv.

Irci su u međuvremenu od EU dobili garancije vezane za dijelove Ugovora koji su i izazvali prvodbitno odbijanje. Tako se Irskoj garntuje pravo na zabranu abortusa, vojna neutralnost i pravo na određivanje taksi. Međutim pred ovaj, ponovni referendum, najviše polemike u Irskoj se vodilo oko teškog ekonomskog stanja u zemlji.

Taj sporazum bi zamijenio dosadašnje pravne osnove EU-a, a to je Sporazum iz Nice. Lisabonski sporazum predviđa češće donošenje odluka glasanjem većine. Istodobno se jača pozicija nacionalnih parlamenata i Evropskog parlamenta. EU dobiva svog 'ministra vanjskih poslova', a birat će se i predsjednik Vijeća na dvije i pol godine.

Vezano: Tony Blair bi mogao postati predsjednik EU

Rezultati izjašnjavanja očekuju se u subotu poslijepodne

Glasačka mjesta otvorena su u 7.00, a biće zatvorena u 22.00, po lokalnom vremenu. Rezultati izjašnjavanja očekuju se u subotu poslijepodne.

U Irskoj ima oko 2,8 miliona građana s pravom glasa od ukupno 4,3 miliona stanovnika. U zemlji je obavezno izjašnjavanje građana na referendumu o značajnim pitanjima u vezi sa nacionalnim suverenitetom.

Zašto je novi sporazum toliko važan ?

Sporazum se odnosi na proširenu Europsku uniju s 27 članica. Osim toga omogućava i daljnja proširenja, primjerice za Hrvatsku, zemlje jugoistočne Europe i Tursku. Bez Lisabonskog sporazuma EU bi zbog mogućnosti blokada od pojedinih članica postao neefikasan.

I na kraju što bi se dogodilo ukoliko još jednom propadne Lisabonski sporazum na irskom referendumu ? U tom slučaju sporazum bi definitivno bio mrtav a time i napori članica u posljednjih šest-sedam godina. Malo je vjerojatno da bi ga se još jednom moglo spasiti, jer sporazum i sam neka vrst spasa za 2005.godine propali Ustavni sporazum. To znači da bi i dalje na snazi ostao Sporazum iz Nice koji je usvojen 2000.godine

Time bi došlo do zastoja proširenja Europske unije, a možda bi ono u potpunosti prestalo. Ponovno bi se rasplamsale rasprave oko «Europe dviju brzina». Osim toga od studenog ne bi više svaka članica imala svoje povjerenika u Europskoj komisiji.

"Najvažnija odluka u irskoj novijoj istoriji"

Irska vlada je naglasila da isključuje provedbu trećeg referenduma. "Ako Irci odbace Sporazum, tada će se EU naći u krizi, koja bi mogla razviti Europu dvije brzine", izjavio je irski premijer Brian Cowen uoči referenduma. On je pozvao Irce da kažu DA Sporazumu što bi pomoglo gospodarstvu da Irsku izvuće iz krize. Cowen je zaključio kako je ovaj «referendum najvažnija odluka u irskoj novijoj istoriji.

Partija Sin fein poziva glasače da kažu NE politici EU koji smatraju odgovornom upravo za krizu u kojoj se i sama Irska našla. Mari Lou Mecdonald predstavnica Sin feina kaže: “Lisabonski ugovor je loš ugovor. Njime bi se samo nastavila loša politika koja nas je dovela u stanje ekonomske I finansijske krize. I Irskoj i EU potrebne su duboke i konkreten političke reforme, a ne nastavak politike koja nas je dovela u ovaj haos.”

Dok se kao argument za pozitvan glas novom evrpskom ugovoru navodi i lojalnost prama Uniji koja je paketom pomoći spasila irsku Centralnu banku od sigurnog kolapsa, oponenti tvrde da EU ne može ni sama da se izbori sa sopstvenim problemima, kao što je rekordna nezaposlenost, te da je jedini posao koji će se u Irskoj sačuvati usvajanjem ovog ugovora, zapravo posao irskog premijera.

dw-world.de/radiosarajevo.ba



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije