Turski aktivista i borac za ljudska prava osuđen na doživotnu kaznu zatvora

4
Fena
Turski aktivista i borac za ljudska prava osuđen na doživotnu kaznu zatvora
Foto: Fena / Twitter / Osman Kavala

Turski sud osudio je aktivistu, borca za ljudska prava i filantropa Osmana Kavalu na doživotnu kaznu zatvora bez prava na uslovno puštanje na slobodu, na osnovu veoma kontroverznih optužbi da je planirao svrgavanje vlasti u Turskoj, prenosi Al Jazeera.

Presuda izrečena u ponedjeljak proizašla je iz navoda da je finansirao val protuvladinih protesta 2013. godine i da je igrao ključnu ulogu u pokušaju vojnog udara u toj zemlji 2016. godine.

Slučaj će sada biti proslijeđen Apelacionom sudu i mogao bi se nastaviti pred Vrhovnim sudom.

FK Velež poslao poruku Sergeju Barbarezu nakon što je izabran za selektora BiH

FK Velež poslao poruku Sergeju Barbarezu nakon što je izabran za selektora BiH

Kavala je pred istim sudom u ponedjeljak oslobođen optužbi za špijunažu.

Dugotrajni pritvor u kojem je bio 64-godišnji Kavala, koji je rođen u Parizu, načinio ga je simbolom onoga što kritičari i borci za ljudskih prava nazivaju suzbijanjem opozicionog djelovanja iza čega stoji predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Posljednje četiri i po godine proveo je u pritvoru, a da nije ni za šta osuđen.

Suđenje je privuklo međunarodnu pažnju, dodajući pritisak na veze između Ankare i njenih zapadnih saveznika, budući da se na taj proces naširoko gledalo kao na razbijanje kritičara turskog predsjednika.

Novinska agencija AFP javila je da je presuda izazvala salve zvižduka među onima koji su se okupili da prisustvuju suđenju, a među njima je bio i izvjestan broj zapadnih diplomata.

Prema grupi Udruženja za medijske i pravne studije, koja je pratila suđenje, nakon izricanja presude, Kavala je rekao: "Teška doživotna kazna koja mi je presuđena je zapravo atentat na mene koji se ne može objasniti pravnim razlozima."

Kavala je prvi put uhapšen po dolasku u Tursku u oktobru 2017. godine, a trenutno se nalazi u zatvoru u Silivriju.

Evropski sud za ljudska prava (ECHR) nazvao je slučaj politički motiviranim.

Kavala je tvrdio da su protesti zaštićeni slobodom govora.

Protesti su počeli 2013. godine kao male demonstracije u parku u Istanbulu, a prerasli su u antivladine nemire širom zemlje, u kojima je ubijeno osam demonstranata i dva policajca.

ECHR je konstatirao da tužitelji nisu imali dokaza da je Kavala igrao ikakvu ulogu u pokušaju državnog udara 2016. godine, koji je izvela frakcija turskih oružanih snaga, a u kojem je poginula 241 osoba.

Kavala i još sedmorica istaknutih optuženih su se, između ostalih, suočili s optužbama za špijunažu i pokušaj rušenja vlade.

Optuženi su za veze s protestima u Geziju 2013. godine i za pokušaj državnog udara 2016. godine, koje Erdogan smatra dijelom međunarodne zavjere za njegovo svrgavanje.

Ostalih sedam optuženika osuđeni su na po 18 godina zatvora.

Jedan od optuženih, Mucella Yapici ranije je rekao sudu da su skupovi u Geziju 2013. godine bili "najdemokratskiji, najkreativniji i najmirniji kolektivni pokret u historiji ove zemlje".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije