Tragična fotografija utopljenog oca i bebe razbjesnila svjetsku javnost

Radiosarajevo.ba
Tragična fotografija utopljenog oca i bebe razbjesnila svjetsku javnost
Foto: EPA-EFE / Grozne situacije na granici SAD i Meksika

UPOZORENJE: OVAJ TEKST SADRŽI VEOMA UZNEMIRUJUĆU FOTOGRAFIJU

Na fotografiji se vide dva beživotna tijela privijena jedno uz drugo - otac i dijete.

Uznemirujuća slika Oskara Ramireza i njegove kćerke Valerije, koja nije imala ni dvije godine, koji su se utopili prelazeći rijeku Rio Grande, raširila se internetom i izazvala žestoke reakcije u Americi zbog toga kako se Trumpova administracija odnosi prema djeci migranata koja su zadržana na američko-meksičkoj granici.

O fotografiji se raspravljalo i u Meksiku. Predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador nazvao ju je „žalosnom", piše BBC.

U Americi, debata o tome kako se Trumpova administracija odnosi prema migrantima, posebno djeci, nabijena je emocijama.

UPOZORENJE: SLIKA KOJA SLIJEDI JE UZNEMIRUJUĆA:

Tragedija - undefined

Foto: BBC: Tragedija

Članica Kongresa, demokrata Aleksandra Okasio-Kortez, ostala je pri izjavi da su kampovi na granici u kojima se djeca drže sedmica kao „koncentracioni logori". Kontroverza oko ovog pitanja dovela je do ostavke šefa američke Agencije za carinsku i graničnu zaštitu Johna Sandersa u utorak.

Usred žestoke debate, predstavnički dom SAD-a usvojio je paket pomoći od 4,5 milijardi dolara. Ovim novcem trebalo bi poboljšati uslove za migrante zaglavljene na granici sa Meksikom. No, predsjednik Donald Trump je već zaprijetio da će uložiti veto na ovaj zakon.

BBC je razgovarao sa dvoje advokata koji su posjetili privremene centre u Klintonu u američkoj državi Teksas. Oni su opisali uslove u kojima djeca žive kao užasne i bijedne.

Elora Mukardži je direktorka Odeljenja za prava migranata na Pravnom fakultetu Kolumbija.

„S djecom i porodicama koje su zadržane u federalnom pritvoru, radim više od 12 godina", kaže ona. „Nikada nisam vidjela uslove koji su toliko ponižavajući i nehumani kao što su u Klintu u Teksasu. Djeca su gladna, prljava, bolesna i uplašena. Ne znaju kada će biti puštena (inače, zakon nalaže da se djeca nakon 72 sata prebace iz ovih pritvora na granici). Djeca smrde, nije im dozvoljeno da se okupaju otkada su prešli granicu. Nose istu prljavu odeću koju su imala kada su prelazila granicu, odjeća koja je od prošle sedmice smrdila na nosnu sluz, urin, a u slučaju majki tinejdžerki - i na mlijeko."

Tokom saslušanja u federalnom sudu (18. juna) rečeno je da je pozicija vlade da djeca u ovim objektima ne bi trebalo da imaju pristup sapunu za pranje ruku, četkicama za zube i krevetima.

Ipak, Trumpova administracija čvrsto stoji iza okrutne politike prema djeci.

Profesor Voren Binford je direktorka programa za kliničko pravo na Univerzitetu Vilamet u Oregonu i naučnica koji je bavi pravima djece: „Držali su oko 350 djece u objektu koji je bio namijenjen smještaju odraslih i u kojem su mogle da budu smještene 104 osobe. Neka djeca su nam rekla da su ih tamo držali tri sedmice", rekla je Binford za BBC.

Više od stotinu njih bila su mala djeca - dojenčad, djeca uzrasta za vrtić, predškolci i školarci. Bilo je i nekoliko majki s bebama. Nije bilo nikoga ko je vodio računa o ovoj djeci. Ova djeca bila su zapostavljena. Tamo su djeca zaražena vaškama. Tamo vlada epidemija gripa. Djeca su zaključana, u izolaciji, bez nadzora odraslih - djeca koja su veoma, veoma bolesna i samo leže na strunjačama na podu.

"Ovo je ludost", govori Binford.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije