Tajland: Rođena beba sa novom gripom

Radiosarajevo.ba
Tajland: Rođena beba sa novom gripom

Zdravstveni dužnosnici u Tajlandu objavili su u utorak kako je u toj zemlji rođena beba koja je zaražena virusom H1N1 dok je još bila u majčinoj utrobi.

Beba je prijevremeno rođena u subotu, kada su liječnici odlučili carskim rezom okončati sedmomjesečnu trudnoću 24-godišnje majke za koju je ustanovljeno da je zaražena virusom nove gripe.

'Beba je stabilno. Sada ispitujemo kako se zarazila. Ovo je jedini slučaj prijenosa infekcije s majke na nerođeno dijete koji imamo', kaže dr Suriya Coohahrat, zdravstvena dužnosnica u regiji Ratchaburi.

Majka je još uvijek u bolnici gdje i dalje boluje od nove gripe. Lokalni mediji navode izjavu drugog liječnika koji kaže da su u SAD-u zabilježena tri slučaja prijenosa nove gripe s majke na nerođeno dijete.

Tajland je objavio da je do sada u toj zemlji 44 ljudi umrlo od posljedica tzv. svinjske gripe, a prije nekoliko dana prijavljeno je više od 6.700 slučajeva infekcije virusom H1N1, što je i najveći broj zaraženih u jugoistočnoj Aziji. Tisak navodi kako se očekuje da će ovoga tjedna biti objavljeno da je broj umrlih u međuvremenu porastao na 66.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je 11. lipnja pandemiju nove gripe koju izaziva virus H1N1. Do sada je diljem svijeta, otkako se pojavila u travnju, od nje umrlo više od 800 ljudi.

SAD: Prva testiranja vakcine protiv virusa H1N1 na ljudima počinju za dvije sedmice

Države sjeverne zemljine hemisfere užurbano nastoje doći do faze proizvodnje vakcine protiv virusa H1N1, odnosno svinjske gripe i spremno dočekati jesensko-zimski period javljanja gripe na tom dijelu zemljine kugle. I Sjedinjene Američke Države su među tim državama, a prva testiranja djelovanja vakcine na ljudima u Americi bi mogla uslijediti za dvije sedmice.

Više farmaceutskih kompanija početkom ove godine od američkog Centra za kontrolu i prevenciju oboljenja dobilo je uzorke svinjske gripe. Od tada do sada, rad na stvaranju odgovarajuće vakcine doveden je do faze kliničkog testiranja.

Univerzitet Emory u Atlatni je jedan od centara za obavljanje testa. Potrebno je 300 dobrovoljaca, kaže doktor Mark Mulligan i dodaje:

“Jedini način da neka vakcina bude razvijena je učešće zajednice. Nadamo se, s obzirom da je riječ o nacionalno hitnoj potrebi, da ćemo imati veliki odziv dobrovoljaca.”

Na ukupno osam univerzitetskih kliničkih centara vakcina će biti testirana, prvo na potpuno zdravim odraslim osobama, a zatim osobama svih starosnih uzrasta. Zvaničnici se nadaju da bi 100 miliona doza vakcine moglo biti spremno do sredine oktobra.



I univerzitet Vanderbilt je uključen u proces testiranja. Doktor William Schaffner, čelnik odjeljenja za preventivnu medicinu, upozorava:

“Najgore bi bilo da se virus H1N1 pojavi u ogromnom broju slučajeva, da izbije naglo... prije nego vakcina bude spremna.”

Kao i svaki put, ubrzane pripreme za proizvodnju vakcine, i ovog puta prati bojazan ljekara od opasnih popratnih efekata ili alergijskih reakcija. Ipak, veća briga je moguća epidemija.

Medicinski znanstvenici ne znaju zašto je virus H1N1 rizičniji po neke osobe. Većina oboljelih su djeca školskog uzrasta, tinejdžeri i mladi. Stoga je sasvim razumljivo što su u bolnicama za djecu, poput Nacionalnog dječijeg medicinskog centra u Washnigtonu, naručili dodatnu količinu maski za lice, respiratora i lijekova protiv gripe. Doktor Peter Holbrook kaže da je vašingtonski Centar spreman prihvatiti oboljelju djecu:

“Na svaki način mi moramo biti spremni za prihvat i liječenje velikog broja gripoznih.”

Zvaničnici federalne Agencije za hranu i lijekove ističu da će ubrzati prostupak odobravanja korištenja vakcine protiv virusa H1N1. No, prvo treba sačekati rezultate testiranja.

tportal/voanews/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije