Svjetski moćnici u ruševinama L´Aquile

Radiosarajevo.ba
Svjetski moćnici u ruševinama L´Aquile

Foto:AP

osvježeno u 18:40

The Independent: Čemu i zašto Samit G8?

Skup u talijanskom gradiću L'Aquilli nikako ne smije postati još jedan samit praznih obećanja, piše u srijedu londonski The Independent.

Ovaj put, u potresom razrušenom gradu, osam lidera suočit će se s poprilično toga što treba obnavljati. Na dnevnom redu su globalna ekonomija, novi planetarni regulatorni okviri za poslovanje banaka, suočavanje s ubrzanim klimatskim promjenama, ulaganje u razvoj poljoprivrede u zemljama u razvoju i ruševine u kojima se trenutno nalaze ranije data grandiozna obećanja o pomoći nerazvijenima.

Skoro polovina novca koji je u te svrhe obećan prošle godine na samitu G-8 u Japanu nije dostavljena onima kojima je namijenjena. Posebno je zemlja domaćin samita u L'Aquilli sramno ignorirala vlastita obećanja. I upravo taj neuspjeh, ocjenjuje Independent, na pravi način ilustrira problem kredibiliteta samita G-8.

Suviše često su optimističke rezolucije i obećanja koja su davali učesnici skupa bili zaboravljeni ili odgađani. I ukoliko ime L'Aquilla treba da podsjeti na nešto drugo a ne samo na prirodnu katastrofu, onda će učesnici samita morati da učine daleko više od toplih riječi i dobrih namjera, piše Indipendent.

I dnevnik The Times priznaje da su samiti ovog tipa prije nalik pričaonicama. Ipak, dodaje list, svjetski lideri itekako imaju o čemu razgovarati.

Očekivanja su kao i obično velika, ali je napredak i pored svega moguć. Umjereni progres, procjenjuje Times, naprimjer, moguć kada je riječ o realizaciji obećanog udvostručenja pomoći Africi i razvoju tog dijela svijeta.

Daily Telegraph pak smatra kako je najveći izazov za samit G-8 da opravda vlastito značenje. Nema ničega lošeg u okupljanju svjetskih državnika koji razgovaraju o temama od međusobnog interesa. Štaviše, smatra ovaj list, takva okupljanja treba i ohrabrivati.

Ali skupovi ovog tipa su obezvrijeđeni onog trenutka kada mnogo obećaju, a malo toga ispune. Daily Telegraph stoga procjenjuje da će samit grupe 20 najuticajnijih država svijeta u američkom gradu Pittsburghu biti mjesto na kojem će se, kada je riječ o svjetskoj ekonomiji, donositi najkrupnije odluke.

U L'Aquilli će se u međuvremenu, prognozira list, donijeti uobičajeno neodređeni zaključci o nizu potpuno različitih pitanja i karavan će krenuti dalje. Ako samit G-8, kada bude okončan, ostavi utisak veće važnosti od one koju je imao prije početka, onda će to biti vrlo prijatno iznenađenje, zaključuje Daily Telegraph.

U svjetskoj privredi još postoje "značajni rizici"

Politički čelnici Grupe osam industrijski najrazvijenijih zemalja (G-8) vjeruju da u svjetskoj ekonomiji još postoje "značajni rizici" zbog kojih će možda biti neophodni i dodatni stimulativni paketi, navodi se u nacrtu dokumenta koji bi trebalo da bude usvojen na kraju trodnevnog samita u talijanskom gradu L'Aquilli.

U nacrtu završnog dokumenta se ne navode konkretni ciljevi u borbi protiv globalnog otopljavanja do polovine ovog stoljeća jer o tome među čelnicima "osmorke" i Kine nije postignut dogovor, izvještava agencija Reuters.

Postizanje saglasnosti oko utvrđivanja dugoročnih ekoloških ciljeva dodatno je zakomplicirano nakon odluke kineskog predsjednika Hua Jintaoa da se vrati u Peking jer su na etnički heterogenom sjeverozapadu njegove zemlje izbili veliki nemiri u kojima je poginulo 156 ljudi.

Nacrt završnog dokumenta sa tekućeg samita G-8 obuhvata i zaključak da je globalna privreda sada suočena sa "značajnim rizicima koji ometaju ekonomsku i finansijsku stabilnost."

U dokumentu se također navodi da bi "izlaznu strategiju", ukoliko više ne bude potrebe za primjenom stimulativnih paketa za poticanje privrednog rasta, trebalo primjenjivati samo u slučaju kada "oporavak bude siguran."

Kanadski premijer Stephen Harper je uoči početka samita upozorio da će zatražiti od kolega iz G-8 da se izjasne, prije nego što se razgovora o dodatnim stimulativnim programima, da li su postojeći paketi za poticaj ekonomija bili djelotvorni.

Politički čelnici G-8 (SAD-a, Japana, Njemačke, Rusije, Velike Britanije, Francuske, Italije i Kanade) razgovarat će o najaktuelnijim ekonomskim problemima u situaciji kada su se prema ocjeni mnogih stručnjaka pojavili znaci oporavka globalne privrede.

Takeo Hattori, analitičar japanske kompanije Mitsubishi UFJ Securities, upozorava da se i pored "pozitivnih znakova o stabilnosti u privredi i povećanju poslovnog povjerenja realna ekonomija još nije oporavila, dok zaposlenost i zarade stagniraju".

Očekuje se da lideri G-8 pokrenu neke nove inicijative za oživljavanje globalne privrede i reformiranje svjetskoga finansijskog sistema, a o tim prijedlozima bi također trebalo da se raspravlja i na skupu grupe 20 najrazvijenijih i zemalja s ubrzanim ekonomskim rastom, 24. i 25. septembra, u američkom gradu Pittsburghu.

Stabilan i održiv dugoročni ekonomski rast zahtijeva eliminaciju sadašnje neravnoteže u tekućim bilansima zemalja, uključujući i najrazvijenije, navodi se u nacrtu završnog dokumenta G-8, dok se ne spominje raniji prijedlog Kine da se na skupu "osmorke" u Italiji raspravlja i o uvođenju nove svjetske rezervne valute umjesto dolara.

Kina je prošle sedmice službeno stavila do znanja, u izjavi guvernera svoje centralne banke Zhoua Xiaochuana, da je dominantan položaj dolara u svjetskim finansijama značajan izvor sadašnjih problema u globalnoj ekonomiji i zatražila da se uvede nova rezervna valuta, u vidu Specijalnih prava vučenja Međunarodnoga monetarnog fonda.

Analitičari, na čije mišljenje se poziva Reuters, procjenjuju da zahtjev Kine, kao ni odbijanje G-8 da se bavi statusom dolara, neće imati bitniji uticaj na kretanje kursa vodećih valuta.

Najavljeno je da će američki predsjednik Barack Obama, koji prvi put prisustvuje samitu G-8, posebno iskoristiti taj skup da iznese svoje poglede na savremene ekološke probleme.

Obama je, međutim, još u utorak morao da se suoči sa neprijatnom informacijom iz L'Aquille, jer na Glavnom ekonomskom forumu (MEF), čije članice su odgovorne za emitiranje oko 80 posto štetnih plinova u atmosferu, ministri 17 zemalja nisu uspjeli da se dogovore o dugoročnim ciljevima za borbu protiv klimatskih promjena.

Domaćin ovogodišnjeg skupa G-8 talijanski premijer Silvio Berlusconi izjavio je da je neuspjeh na sastanku MEF-a nastao prije svega zbog odbijanja Kine i Indije da prihvate obaveze za smanjenje emisije štetnih plinova u razdoblju do polovine ovog stoljeća.

U nacrtu završnog dokumenta sa samita G-8 također se navodi obaveza najrazvijenijih zemalja da do iduće godine rade na zaključenju globalnoga trgovinskog sporazuma poznatog pod imenom Doha runda.

Učesnici samita bi osim toga trebalo da se dogovore, kako se navodi u prijedlogu završnog dokumenta sa tog skupa, o prijedlogu SAD-a da se tokom naredne tri godine stvori globalni fond vrijedan 15 milijardi dolara za finansiranje razvoja poljoprivredne proizvodnje u najmanje razvijenim dijelovima svijeta kako bi se izbjegla sve masovnija pojava gladi i nestašice hrane.

Podaci UN-a pokazuju da će se ove godine broj gladnih u svijetu uvećati za najmanje 40 miliona i da bi milijardu ljudi širom svijeta moglo biti ugroženo zbog gladi i nedovoljne uhranjenosti.

...

Sukob protestanata i policije

Na protestima antiglobalista u centru Rima protiv samita G8 policija je tokom sukoba uhapsila 40 demonstranata, među kojima su većina Italijani, saopćila je policija.

Studenti i antiglobalisti zapalili su nekoliko guma, a policija ih je ubrzo uhapsila.

Demonstranti su krenuli ka rimskom univerzitetu i bacali flaše i kamenice na policijska vozila.


Foto:AP

Obama: Važno je razgovarati sa Iranom i Sjevernom Korejom


G8 i Rusija

Rusija je posljednja u nizu koja se pridružila skupini najrazvijenijih zemalja svijeta. Ipak se Rusija u krugu G20 osjeća ugodnije nego u G8, komentira Detsche Welle.

 

U ruskim medijima je posljednjih dana dominirala samo jedna tema - posjet Baracka Obame. Američki predsjednik je svoje putovanje u Moskvu povezao sa summitom G8.

Ali ovaj summit u Italiji gotovo da nikoga u Rusiji i ne zanima.

Jedna od onih koja se ipak zanima za ovaj sastanak je Marina Larionova. Ona predaje na ekonomskom fakultetu u Moskvi i znanstveno obrađuje tematiku G8.

"Mislim da sve zemlje G8 i G20 imaju zajednički zadatak. A to je da provedu zaključke o reformi i jačanju svojih institucija, koji su početkom aprila doneseni na summitu G20 u Londonu. Zaključci iz Londona, međutim, nisu u skladu s ruskim prijedlogom da se najprije reformira Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svjetska banka," navodi Larionova.

Previše diplomatskih odgovora

U Rusiji se kritizira da su ove dvije institucije previše fokusirane na SAD. Kao i da je dolar još uvijek dominirajuća rezervna valuta.

Rusi se pitaju zašto to ne bi bila ruska rublja ili kineski juan.

Druga ruska omiljena tema: nova sigurnosna struktura za Europu, neovisna o NATO-u i OSCE-u.

Rusija namjerava u Italiji nastaviti diskusiju o ovoj temi, jer s dijalogom, koji se sada vodi, nijedna strana nije zadovoljna, kaže Marina Larionova.

"Nastup Javiera Solane na Krfu (sastanak ministara vanjskih poslova OSCE-a 27.6., op.a.) je bio diplomatski, ali ne i konkretan. Glasilo je samo: razgovarat ćemo."

Izolirani ali s odlučnim stajalištima

U Italiji će se razgovarati o međunarodnim kriznim žarištima, zaštiti klime i pomoći nerazvijenim zemljama.

U principu je Moskva spremna na zaštitu klime i pomoć nerazvijenim zemljama. No, prvo se mora pokazati kakvi konkretni zaključci će iz tih razgovora proizići.

O temi Iran, njegovoj nuklearnoj politici i unutarnjopoličkim konfliktima, Rusija ima jasno mišljenje da neće prihvatiti uvođenje sankcija Iranu.

Kina na to sve gleda slično - i kad je u pitanju nastup prema Iranu, a i po pitanju rezervne valute.

Očito je da se Rusija u krugu G8 često osjeća izolirano. Osim Japana, Rusija je jedina koja nije članica NATO-a.

Zato je Rusiji drago, a i zalaže se za to da se krug zemalja G8 iz godine u godinu širi.

....

Pod vodstvom Italije skupina G8 će u potresom uništenoj L´Aquili tražiti odgovore na globalna klimatska i ekonomska pitanja. Svijet se suočava s brojnim problemima. Može li G8 dati odgovore na te izazove?

S pogledom na porušeni gradić L´Aquile u pozadini, predsjednici vlada i država članica skupine G8 koju čine sedam najrazvijenijih svjetskih industrijskih sila te Rusija, od srijede do petka pokušat će dati odgovor na neka od gorućih svjetskih tema.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je uoči odlaska u Italiju, koja ove godine predsjeda skupinom, da od ovog skupa prije svega očekuje žurnu primjenu zaključaka donesenih na financijskom summitu u Londonu početkom aprila. To se prije svega odnosi na globalnu kontrolu financijskih tržišta i, kako je kancelarka prošlog tjedna u vladinom priopćenju vezanim za G8 sastanak na vrhu najavila, težnju globalnog prihvaćanja socijalno odgovorne privrede po uzoru na njemačku.

Primjeniti zaključke iz Londona

Merkel je također izrazila želju budućeg rješavanja globalnih tema u širem krugu država G20. "Mislim da se stvari kreću u tom smjeru", naglasila je njemačka kancelarka nakon susreta s australskim premijerom Kevinom Ruddom u utorak. Posebnu ulogu u rješavanju globalnih problema trebale bi dobiti i rastuće svjetske privrede poput Indije, Meksika, Brazila i Kine.

Bez ovih zemalja prje svega nije moguće rješenje klimatskih problema što je druga velika tema sastanka na vrhu u L´Aquili. Vodeće svjetske sile naime nastoje uoči UN konferencije o klimi koja bi krajem godine trebala biti održana u Kopenhagenu, postaviti smjernice globalne klimatske politike koja bi trebala zamijeniti protokol iz Kyota.

Jedan od planova je i pojačana primjena zaključaka donesenih na G8 summitu prije dvije godine u njemačkom Heligendammu od kojih je jedan od najvažnijih upravo pojačano uključenje kako rastućih privrednih sila tako i afričkih zemalja u proces borbe protiv klimatskih promjena.

Klimatske probleme riješiti u većem društvu

Pored glavnih tema sastanka kojeg je talijanski premijer Silvio Berlusconi nakon potresa početkom aprila iz mondenog ljetovališta na Sardiniji odlučio premjestiti u Abruzzo, vodeće svjetske glave bavit će se i aktualnim globalnim političkim pitanjima poput Bliskog istoka i Irana. Povoda za razgovor dati će zasiguno i najnoviji raketni pokusi sjevernokorejskog režima.

Proteste koji redovito prate sastanke ovog gremija ovaj put će, kako predviđaju organizatori, biti premješten u nekoliko stotina kilometara udaljen Rim jer malo tko očekuje proteste upravo na ulicama polurazrušene L´Aquile.

Lideri osam zemalja SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Kanade i Rusije okupitljaju se danas, a u četvrtak i petak pridružit će im se i kolege iz G5 - Južne Afrike, Brazila, Kine, Indije i Meksika, kao i iz Australije, Indonezije i Južne Koreje.

dw-world.de/fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije