Sretna Kineska nova godina zeca: Proslava kraja zime i početka proljeća

0
Radiosarajevo.ba
Sretna Kineska nova godina zeca: Proslava kraja zime i početka proljeća
Radiosarajevo.ba / Kineska Nova godina

Kinezi diljem svijeta proslavili su najvažniji datum u svom lunarnom kalendaru, ispratili godinu tigra i dočekali godinu zeca.

Kinezi svaku Novu godinu slave na različit datum koji simbolizira početak proljeća te je nazivaju Proljetni festival. Ujedno je najvažniji i najduži tradicionalni kineski praznik.

Poznat je i pod imenom lunarna Nova godina, posebno izvan Kine. Prvi dan se određuje prema mladom mjesecu, koji se javlja između 21. januara i 20. februara svake godine po gregorijanskom kalendaru. 

Teška nesreća kod Makarske: Autobus sletio 60 metara u provaliju

Teška nesreća kod Makarske: Autobus sletio 60 metara u provaliju

Bosanac Mirza Nikolajev nastavio oduševljavati Kineze: Snimak je veliki hit

Bosanac Mirza Nikolajev nastavio oduševljavati Kineze: Snimak je veliki hit

Slavlje završava 15. dan nakon početka kineske godine, kada je festival svjetiljki. Tada se u zrak puštaju papirnate crvene svjetiljke.

Novu godinu Kinezi slave uglavnom u krugu porodice te prave ukrase od crvenog papira koje spajaju s natpisima sa željama za blagostanje i sreću. Naime, crvena boja u kineskoj kulturi predstavlja zaštitu od negativne energije, zbog čega Kinezi Novu godinu često dočekuju u crvenoj odjeći. 

Kinezi u kućama postavljaju drvo mandarine

Dio tradicije je i temeljno čišćenje kuće prije praznika, koje simbolizira otvaranje prostora za nešto novo i dobro. Umjesto novogodišnje jelke Kinezi u kućama postavljaju drvo mandarine koja je sa svojim okruglim plodovima simbol punoće i bogatstva. Večer ususret Novoj godini porodica se okuplja oko svečanog prazničnog stola. Najčešće se jedu svinjetina, pačetina, piletina te slatke delicije i voće. 

Svečanost i koncert za Kinesku novu godinu u Mostaru

Svečanost i koncert za Kinesku novu godinu u Mostaru

Kineska kultura podrazumijeva i poseban pozdrav tokom Nove godine, pri kojem je jedna ruka skupljena u šaku i prekrivena drugom rukom.

Prema tradiciji, tokom kineske Nove godine nema tuširanja, pranja veša ili pospremanja kuće. Smeće se ne smije ni slučajno bacati. Drugi dan praznika provodi se s porodicom, a trećeg se dana izbjegavaju posjete jer je to dan svađa. Sedmog se dana obilježavaju rođendan svih i tada se priprema zabava.

Tokom lunarne Nove godine zabranjene pojedine stvari

U dijelovima Kine su tokom lunarne Nove godine zabranjene pojedine stvari samo zbog toga kako zvuče. Kupovina obuće nije dopuštena jer izraz za cipelu (haai) ima prizvuk gubitka i uzdisanja na kantonskom kineskom jeziku, navodi Index.hr.

Ovo će biti godina vodenog zeca: Pročitajte veliki kineski horoskop za 2023.

Ovo će biti godina vodenog zeca: Pročitajte veliki kineski horoskop za 2023.

Iako je prisutna bogata tradicija, slavljenici kineske Nove godine nisu se dužni pridržavati baš svakog običaja. Neki ipak kupuju cipele tokom ovih 15 dana, a što je važnije, ljudi se ne suzdržavaju od tuširanja. Bit ovog praznika je provesti vrijeme s porodicom i voljenima, bez obzira na ostale detalje.

Kineska Nova godina slavi se u Kini i u državama gdje ima mnogo kineskog stanovništva, kao što su Sjeverna i Južna Koreja, Mongolija, Nepal, Butan i Vijetnam.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije