Ruska laboratorija istraživat će drevne viruse izvađene iz uzoraka u vječnom ledu

0
Radiosarajevo.ba
Ruska laboratorija istraživat će drevne viruse izvađene iz uzoraka u vječnom ledu
Foto: NEFU / Istraživanje u Rusiji

Ruski nacionalni laboratorij Vektor saopćio je u utorak da počinje istraživati prahistorijske viruse i to analizom ostataka životinja pronađenih u otopljenom permafrostu, tzv. vječnom ledu. 

Laboratorij sa sjedištem u Sibiru saopćio je kako je cilj projekta identificirati paleoviruse i provesti napredna istraživanja o evoluciji virusa.

Istraživanje, koje se provodi u saradnji s Unvierzitetom u Jakutsku, piše AFP, počelo je analizom tkiva izvađenih iz prahistorijskog konja za kojeg se vjeruje da je star najmanje 4500 godina.

Iz Vektora ističu da su ovi ostaci otkriveni 2009. godine u Jakutiji, prostranoj sibirskoj regiji u kojoj se često otkrivaju ostaci paleolitskih životinja, uključujući mamute.

Istraživači su rekli da će istraživati i ostatke mamuta, losa, pasa, jarebica, glodavaca, zečeva i drugih prahistorijskih životinja.

Maxim Cheprasov, šef laboratorije u Muzeju mamuta pri Unvierzitetu Jakutsk, rekao je kako su pronađene životinje već bile predmet studija o bakterijama. No, dodao je on, "prvi put provodimo studije o paleovirusima".

Nekadašnji centar za razvoj biološkog oružja u sovjetsko doba, laboratorij Vektor u novosibirskoj regiji u Sibiru jedno je od samo dva postrojenja na svijetu gdje se čuva virus malih boginja.

Dodajmo i to da je laboratorij Vektor razvio vakcinu protiv koronavirusa EpiVacCorona, koja je u Rusiji odobrena u oktobru, a čija bi masovna proizvodnja trebala početi krajem ovog mjeseca.

Istraživanje u Rusiji - undefined

Foto: NEFU: Istraživanje u Rusiji

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije