Rusi priznali: Suočeni smo s najtežom situacijom u tri decenije

0
Radiosarajevo.ba
Rusi priznali: Suočeni smo s najtežom situacijom u tri decenije
Foto: Lizagubernii.ru / Mihail Mišustin

Rusija se suočava s najtežom situacijom u tri decenije zbog neviđenih zapadnih sankcija, ali pokušaji stranih zemalja da je izoliraju od globalnog gospodarstva neće uspjeti, rekao je premijer Mihail Mišustin u četvrtak.

Zapadne zemlje nastavljaju nametati ekonomske sankcije Rusiji kako bi je natjerale da prekine vojnu operaciju u Ukrajini i povuče svoje snage.

Rusija invaziju na Ukrajinu naziva "specijalnom operacijom" za demilitarizaciju i "denacifikaciju" svog susjeda.

Potraga i dalje traje: Roditelji nestale curice Danke (2) ponovo su u policijskoj stanici

Potraga i dalje traje: Roditelji nestale curice Danke (2) ponovo su u policijskoj stanici

"Aktualnu situaciju bez sumnje možemo nazvati najtežom u tri decenije za Rusiju", rekao je Mišustin u Dumi, donjem domu ruskog parlamenta.

"Takve sankcije nisu korištene ni u najmračnijim vremenima hladnog rata."

Zapadne sankcije već su isključile Rusiju iz globalne financijske mreže i oduzele njenim najvećim bankama pristup SWIFT-u, globalnom sistemu plaćanja, dok su neki trgovci počeli odbijati rusku naftu i pojačavati pritisak na financije Moskve.

Mišustin je rekao da će Rusija sve što uprihodi ove godine morati potrošiti na državne podrške.

Vlada je dosad obećala više od bilijun rublji za podršku poduzećima, obiteljima s djecom i za socijalnu pomoć. Od toga će se 250 milijardi rublji potrošiti na državnu pomoć Ruskim željeznicama.

Pošto neke od kompanija koje odlaze prenose svoje udjele na ruske firme, navodi Mišustin, nova situacija nudi prostor za nove poslovne prilike.

"Naš financijski sistem, žila kucavica cijele ekonomije, održao se", rekao je Mišustin. "Tržište dionica i rubalj se stabiliziraju. Sumnjam da bi ijedna druga zemlja ovo izdržala. Mi jesmo."

Europska komisija predložila je u utorak nove sankcije Rusiji, uključujući zabranu uvoza ruskog uglja i pristanka ruskih brodova u luke EU-a i dodala da radi na zabrani uvoza nafte.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije