'Rusi će poludjeti': Američka kompanija dolazi i otima unosni posao plaćenicima Wagnera

0
Radiosarajevo.ba
'Rusi će poludjeti': Američka kompanija dolazi i otima unosni posao plaćenicima Wagnera
Foto: Anadolija / Wagner grupa / Ilustracija

Godinu dana nakon smrti osnivača Wagner grupe Jevgenija Prigožina, Kremlj drži potpunu kontrolu nad Wagnerom, moćnom plaćeničkom skupinom koju je ovaj osnovao.

Paravojna postrojba danas je uglavnom integrirana u Afrički korpus ruskog ministarstva obrane, ali dalje drži golemu moć u Africi.

Broj Wagnerovih boraca u Africi daleko je ispod onoga na vrhuncu 2023., ali Moskva je nastavila sudjelovati u vojnim operacijama i voditi kampanje, kako Zapad tvrdi, dezinformisanja u zemljama poput Malija, Nigera i Burkine Faso. Izvještaji s terena govore kako ruski vojnici i dalje nose simbole i uniforme Wagnera.

FK Sarajevo uputilo poziv Nogometnom savezu BiH: 'Bez odlaganja trebate izaći u javnost'

FK Sarajevo uputilo poziv Nogometnom savezu BiH: 'Bez odlaganja trebate izaći u javnost'

No u Centralnoafričkoj Republici, pojavio se novi igrač, američka privatna zaštitarska kompanija koja bi mogla Rusima oteti posao, piše ruski nezavisni portal Meduza donosi nova saznanja iz nedavnog izvještavanja o ruskim aktivnostima u Africi, pozivajući se na reportažu Associated Pressa (AP), koje donosi nova saznanja o ruskim aktivnostima u Africi

Prije sveobuhvatne invazije na Ukrajinu, Wagner Group je možda bila najpoznatija baš u svojim operacijama u Centralnoafričkoj Republici, a njezini borci često su tamo optuživani za kršenja ljudskih prava. Godinama se vlada te političke nestabilne afričke države oslanjala na ruske snage kao čuvara sigurnosti, dajući Moskvi pristup rudnicima zlata i dijamanata zauzvrat.

Amerikanci u Africi

Međutim, neposredno nakon pokušaja pobune Jevgenija Prigožina protiv Kremlja 2023., dužnosnici u Centralnoafričkoj Republici su se "uspaničili" i obratili se američkoj zaštitarskoj kompaniji Bancroft Global Development, pokazuje izvješće Associated Pressa. Bancroft je potpisao ugovor s državom tri mjeseca nakon pobune, a danas pomaže vladi s kako je službeno navedeno "obavještajnim sustavima, međuagencijskom suradnjom i provođenjem zakona", izvještava AP.

Američki State Department tvrdi da nije bio uključen u posao. Ipak, izvor koji je godinama radio u Africi za AP-je kazao postoji velika šansa da Washington prikriva svoju ulogu. U izvještaju se navodi i kako je SAD "godinama pritiskala Centralnoafričku Republiku da pronađu alternativu Wagneru".

Osnivač Bancrofta Michael Stock rekao je novinarima kako su "očekivali da će Rusija poludjeti" na vijest o novom partnerstvu u Centralnoafričkoj Republici, pa su da bi opipali puls konkurenata, poslali zaposlenika koji govori ruski u glavni grad da "da u jednom hotelu u gradu sjedi i čita novine". Nakon sedam dana pritvorile su ga ruske snage i nije pušten sve dok predsjednik zemlje, Faustin Archange Touadera, nije lično intervenisao.

Samuel Ramani, analitičar britanskog Instituta Royal United Service, rekao je da bi Rusija mogla steći "veću ekonomsku i političku moć" u Africi ako SAD ne uspije tamo "povratiti uporište" tamo. No postoji i drugi scenarij. Ako se ruski model sigurnosti promijeni, to bi moglo izazvati "domino efekt I u drugim afričkim zemljama", zaključuje Ramani.

Trojica Amerikanaca osuđena na smrtnu kaznu zbog pokušaja državnog udara

Trojica Amerikanaca osuđena na smrtnu kaznu zbog pokušaja državnog udara

Srednjoafrička republika, koja ima oko 5 miliona stanovnika, bogata mineralima (zlato, dijamanti, ruda bakra, željeza, mangana, mineral uranija), kao i ostalim prirodnim bogatstvima (plodno tlo, hidroenergetski potencijali, šume). No među najsiromašnijim zemljama je u svijetu, opterećena oružanim sukobima, korupcijom, nerazvijenom ekonomijom, ilegalnom trgovinom i drugim ekonomskim i socijalnim problemima.

Što je Bancroft?

Bancroft je tvrtka sjedištem u Washingtonu koja se deklarira kao neprofitna organizacija, a djeluje u devet zemalja - od kojih je pet u Africi. Najduže su u Somaliji, više od 15 godina, dijelom obučavajući trupe za borbu protiv militantne skupine al-Shabab.

Bancroftova umiješanost u Centralnoafričku Republiku bila je obavijena velom tajne otkako su se pojavili znakovi njegove prisutnosti prošle jeseni.

Velik dio ukupnog financiranja Bancrofta dolazi iz bespovratnih sredstava SAD-a i Ujedinjenih naroda. Od 2018. do 2020. primio su više od 43 miliona dolara iz SAD-a.

Amal Ali, bivša američka obavještajna analitičarka, otkrila je za AP, kako uprkos višegodišnjoj prisutnosti u Somaliji, Bancroft nije pridonio nikakvom stvarnom iskorjenjivanju terorizma u toj državi, piše Jutarnji.

Stock je odbacio takve komentare kao neinformirane i rekao da se somalijska i američka vlada "slažu da je Bancroft učinio mnogo u borbi protiv ilegalnih naoružanih skupina i razvili kapacitete vlade da profesionalno brani državu".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije