Predsjednički izbori u Iranu neizvjesniji nego što se očekivalo

Radiosarajevo.ba
Predsjednički izbori u Iranu neizvjesniji nego što se očekivalo

U Iranu se u petak održavaju predsjednički izbori. Glavni suparnici su aktualni predsjednik Mahmud Ahmedinejad, koji je predstavnik konzervativne struje, i reformistički kandidat Hossein Mousavi, koji je prije dvadesetak godina bio iranski premijer.

Posljednjih sedmica, ova dvojica političara, kao i nekoliko drugih kandidata, vodili su žestoku izbornu kampanju s mnogo međusobnog optuživanja u vezi navodne korupcije i laganja.

Kampanja je kulminirala u velikim izbornim skupovima u Teheranu na kojima su bile prisutne desetine hiljada građana, pogotovo mladih ljudi.

Glavne teme izbora su ekonomska situacija u zemlji, iranski nuklearni program te odnosi s drugim zemljama.

Neočekivani val entuzijazma za izbore iznenadio brojne analitičare

Predsjednički kandidat Mir Hussein Mousavi je nedavno govorio na izbornom skupu na jednom stadionu u Teherenu. Hiljadama oduševljenih pristaša Mousavi je iznio svoju viziju budućnosti Irana. Izgleda da je njegov rejting u porastu nakon ranijeg zaostatka za aktualnim predsjednikom Mahmoudom Ahmadinejadom.

Entuzijazam građana za Mousavija, umjerenog predsjedničkog kandidata, doveo je do prekida saobraćaja u ponedjeljak u Teheranu nakon što su njegove pristaše formirale ljudski lanac čitavom dužinom grada. Emocije su se pojačale nakon što su se kandidati dotakli nekih tabu tema u nizu televizijskih debata.

Bivši predsjednik Abolhassan Bani Sadr koji se nalazi u egzilu u Francuskoj od 1981. godine pojašnjava kako su ove debate potresle režim. On kaže da na ulicama iranskih gradova postoji entuzijazam zbog raširenog vjerovanja, čak i među samim kandidatima, da je trenutni režim korumpiran te da podržava terorizam. On primjećuje da je najveći šok u kampanji bilo pismo što ga je bivši predsjednik Akbar Hashemi Rafsanjani uputio iranskom vrhovnom vjerskom vođi ajatolahu Aliju Khamneiju u kojem je ajatolaha i druge čelnike nazvao nelegitimnima.

Bani Sadr dodaje da je Rafsanjanijevo pismo podsjetilo Khamenia da su on i vođa iranske revolucije, ajatolah Khomeini, preuzeli vlast državnim udarim protiv vlade Banija Sadra te protiv tadašnje volje naroda. Rafsanjani je upozorio Khamneia da je režim u opasnosti ako se stvari nastave ovako razvijati.

Uprkos javnom odricanju od predsjednika Mahmouda Ahmadinejada i islamskog režima bivši član američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost Gary Sick vjeruje da brojne Ahmadinejadove pristaše entuzijatično podržavaju svog kandidata: "Pristaše predsjednika Ahmadinejada gorljivo, gotovo vjerski odano, podržavaju svog kandidata za kojeg vjeruju da je istinski populist kojem je briga za narod najvažnija. Njegovi suparnici, uključujući bivšeg čelnika Revolucionarne garde, vjeruju da je Ahmadinedžad stvorio ogromne problem Iraku, da je Iran doveo u loše odnose sa svima, da se s Iranom izruguju u dobrom dijelu svijeta e da nije riješio ekonomske problem u zemlji."

Šanse protiv Ahmadinejada u omjeru 3:1


Gary Sick primjećuje da se podrška za predsjednika Ahmadinejada možda ipak raspada: "On je očito u problemima. Podrška oporbenih kandidata snažno raste. Prema jednom izvješću u Newsweeku, tajna anketa koju je provela vlada pokazuje da građani omjerom tri na prema jedan podržavaju oporbene kandidate nasuprot aktualnog predsjednika Ahmadinejada."

Analitičar Mier Javedanfar iz Centra Meepas iz Tel Aviva vjeruje da bi izborna pobjeda gospodina Moussavija ipak imala ograničene posljedice: "Izbori su važni jer će pobjednik imati veći utjecaj na ured vrhovnog vjerskog vođe. Ipak, vjerski vođa Khamnei je onaj koji donosi konačne odluke. On će slušati ljude oko sebe, ali ako odluči da je njegovom interesu da im se suprotstavi onda neće biti važno tko je predsjednik."

I bivši iranski predsjednik Bani Sadr je pesimist po pitanju mogućnosti dubljih promjena u Iranu. Izbori se održavaju u petak. Ako nijedan kandidat ne osvoji 50 posto glasova dvojica vodećih kandidata odmjerit će snage u drugom krugu izbora 19. juna.

voanews.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije