Pozdravljena Obamina odluka o stakleničkim plinovima

Radiosarajevo.ba
Pozdravljena Obamina odluka o stakleničkim plinovima
Obama tek u petak stiže u Kopenhagen (Foto: Getty)

Ujedinjene nacije i Evropska unija pozdravile su odluku SAD-a kojom su staklenički plinovi proglašeni štetnim po zdravlje.

Staklenički plinovi štetni po zdravlje

Portparol EU-a je rekao da je objava američkih vlasti dokaz riješenosti administracije Baracka Obame da se uhvati u koštac s klimatskim promjenama. Odluka u Washingtonu je donesena u trenutku kada su se lideri 192 zemlje okupili u Kopenhagenu, na samitu UN-a o klimatskim promjenama.

Danski premijer Lars Loekke Rasmussen je izjavio da je samit UN-a "prilika koju svijet ne smije da propusti".

Vlada Sjedinjenih Država proglasila je da staklenički plinovi ugrožavaju zdravlje američkih građana te da moraju potpasti pod regulativu predviđenu zakonom o čistom zraku, javlja Fena.

Takva odluka znači da predsjednik Obama sada može da naredi smanjenje emisije štetnih gasova bez potrebe da za to dobije i podršku Senata američkog Kongresa u kojem je trenutno blokiran prijedlog zakona o klimatskim promjenama.

Dopisnici kažu da odluka, koju je poslije niza vladinih istraživanja donijela Agencija za zaštitu životne sredine, omogućava SAD-u da na samitu u Kopenhagenu tvrde kako preduzimaju energične mjere u borbi protiv globalnog otopljavanja.

Vlada SAD-a želi da reguliše emisiju štetnih plinova iz automobila, termoelektrana i fabrika.

Protivnici upozoravaju da će rezultat novih vladinih mjera biti previše novih propisa zbog kojih će ljudi ostajati bez posla a cijene energenata rasti.


Hopehagen – Grad Nade


Na skupu će, tokom dvije sljedeće sedmice, delegacije 192 zemlje voditi razgovore o novom sporazumu, to jest o mjerama na koje će se njihove vlade obavezati u okviru borbe protiv klimatskih promjena i zagađenja atmosfere.

Konferencija je otvorena emitovanjem video snimka sa simboličnim pozivom djeteta političkim liderima da pomognu da se planeta sačuva od zagađenja, za buduće generacije.

Obraćajući se prisutnima, danski premijer Lars Loekke Rasmussen je istakao odgovornost svih zemalja svijeta prema očuvanju budućnosti planete.

- Dame i gospodo, svijet polaže nade u vas da ćete za kratko vrijeme (okrenuti novu stranu) u historiji čovječanstva. U sljedeće dvije sedmice, Kopenhagen će biti HOPEhagen (grad nade). Do kraja ovog skupa moramo biti u stanju da vratimo svijetu ono što nam je danas i ovdje povjerio, tj. nadu u bolju budućnost, rekao je danski premijer otvarajući svjetski samit o klimi, javlja Fena.

Kina, Indija i SAD najvažnije

BBC-ev stručnjak za pitanja zaštite životne sredine kaže da su obećanja Kine, SAD i Indije da će smanjiti količinu štetnih plinova koje ispuštaju u atmosferu povećala nade da će učesnici ove konferencije biti u stanju da postignu željeni sporazum.

BBC-ev dopisnik ocjenjuje da između dva bloka zemalja i dalje postoje razlike u pristupu rješenju problema globalnog otopljavanja.

Zemlje u razvoju insistiraju na tome da industrijalizovane države pred sebe postave još više ciljeve za smanjenje emisije štetnih plinova i obavežu se da će ispuniti obećanja koja se odnose na novčana davanja.

Pred početak samita o klimi, UN su saopćile da je do sada najveći broj zemalja obećao da će smanjiti ispuštanje štetnih gasova u atmosferu.


Do 2050. prekinuti ispuštanje većine štetnih plinova


Jedna naučna komisija UN-a je preporučila da razvijene zemlje smanje emisiju štetnih plinova između 20 i 40 posto do 2020. godine da bi izbjegle katastrofalno povećanje nivoa mora, razorne oluje i suše i poremećaje klime u svijetu.

Cilj EU je da ostvari veće smanjenje količine štetnih plinova koje ispušta u atmosferu u odnosu na većinu drugih razvijenih industrijskih zemalja - i njeni lideri su obećali da će umjesto za 20 posto u odnosu na nivo iz 1990. smanjiti količinu štetnih gasova u zemljama EU za 30 posto ako se i ostali budu ponašali u tom duhu, prenosi Fena.

Do 2050., EU želi da prekine ispuštanje većine štetnih plinova koji danas zagađuju atmosferu i izazivaju klimatske promjene, a postavljeni cilj je prekid ispuštanja 95 posto plinova koji danas odlaze u atmosferu.

Vezano:
Ne postoji zavjera, za klimatske promjene kriv je čovjek

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije