Potresna ispovijest Ruskinje uhapšene na antiratnom protestu u Moskvi

0
Radiosarajevo.ba
Potresna ispovijest Ruskinje uhapšene na antiratnom protestu u Moskvi
Foto: Anadolija / Širom Rusije održani antiratni protesti

Uspjeli su protestvovati nekih 15-20 minuta na moskovskom trgu Komsomolskaja prije nego što se pojavila policija, počela rastjerivati okupljene i hapsiti koga god može. Tako je uhapšena umjetnica i aktivistkinja za ženska prava Aleksandra Kalužki (26).

Toga 6. marta održani su antiratni protesti u brojnim ruskim gradovima, uhapšeno je 4.400 demonstranata. Aleksandra je uspjela svojim mobitelom snimiti policijsko zlostavljanje. Nakon što je puštena iz pritvora, snimak je objavila na internetu, a što se sve događalo, ispričala je za neovisni portal Meduza.

Samo hapšenje nije bilo nasilno. U policijski kombi nagurali su ih 30. Uhapsili su ih u 15.30 sati, a u 16.45 već su bili u policijskoj stanici Bratejevo.

3 jutarnje vježbe za bolji početak dana

3 jutarnje vježbe za bolji početak dana

Uzeli dokumente

"Uzeli su nam dokumente i doveli nas u dvoranu, gdje smo sjedili oko dva sata. Zatim su počeli izvoditi ljude u grupama i slati ih na fotografiranje. U mojoj grupi smo se ja i još jedna mlada žena odbile fotografirati. Policajci su nas odveli u posebnu prostoriju, sobu 103 ako se ne varam - opisuje umjetnica i aktivistkinja.

"Soba je izgledala onako kako biste očekivali: dva stola jedan preko puta drugog. Tu su sjedile dvije mlade žene, brineta i plavuša. Bliže vratima stajala su dvojica muškaraca, jedan cijelo vrijeme nije rekao ni riječ. Drugi je imao zle male crne oči. On je bio taj koji me udario", rekla je 26-godišnjakinja.

Naredili su joj da sjedne, a onda su inspektorice počele postavljati pitanja: gdje radi, gdje studira, broj telefona.

"Moje ponašanje ih je razbjesnilo. Stalno su ponavljali da sam s****** u glavu. Kad sam odbila odgovoriti na pitanja i pozvala se na članak 51. ruskog ustava (koji vam daje pravo da ne svjedočite ako bi vas to moglo teretiti), policajac s malim crnim očima udario me u lice, glavu i noge punom bocom vode. Povukao me za kosu i polio me vodom", opisuje Aleksandra Kalužki. Pokušala je ne reagirati na udarce.

U jednom trenutku policajac joj je počeo ozbiljnije prijetiti, ali ona smatra da ne bi učinili ništa što bi ostavilo pravi trag.

"Osjećam da ćemo uskoro doći do te faze, ali još nismo".

Sa sobom je imala dva mobitela: jedan stari beskorisni, koji je služio kao mamac, a drugi u džepu, s uključenim diktafonom.

"Prije nego što sam ušla u tu prostoriju, čula sam krikove i pomislila da je važno snimiti sve što će se dogoditi. Kad sam ušla, uzeli su mi stari mobitel i udarili njime o zid što su mogli jače. Srećom, nakon toga me nisu pretražili", kaže ona.

Tako je sve uspjela snimiti.

U toj prostoriji nije provela više od 10 minuta. Zatim su je odveli stepenicama u drugu prostoriju, gdje su je pokušali natjerati da potpiše zapisnik i potvrdu da će se pojaviti na sudu.

"Samo sam briznula u plač. Taj policajac činio mi se gotovo ljubazan. Ali nikoga nije bilo briga što sam pretučena. Pretvarali su se da se ništa ne događa", prenosi Aleksandra Kalužki.

Nije vidjela kako tretiraju druge, ali dobila je poruke djevojaka koje također tvrde da su ih tukli i maltretirali. Jedna tvrdi da su joj poprskali oči dezinficijensom. Drugoj su iščupali pramen kose, poslala je fotografije.

Kad je izlazila iz policijske postaje, Aleksandri je sve bilo u magli. Već je bilo kasno navečer, oko 22 ili 23 sata. Vani ju je čekao prijatelj s kojim je uhapšena, i još jedan koji ih je došao podržati. Naručili su volonterski taksi: to su ljudi koji besplatno voze uhapšene. Prijatelji su inzistirali da prenoći kod njih.

Dan kasnije otišla je na hitnu.

"Ozljeda glave, modrice, pretučena u policijskoj stanici", stoji u nalazu.

Bol u glavi

Sumnja se na potres mozga. Od svakog iznenadnog pokreta osjeti bol u glavi. No, ljekar je cijelo vrijeme razgovarao hladno.

"I sam se ponašao kao policajac. Prvo što mi je rekao bilo je da sklonim mobitel".

Aleksandra Kalužki kao dijete je doživjela verbalno i fizičko zlostavljanje, sad je tome dodala i strah od policije.

"Ali za razliku od vremena kad sam bila mala, danas sam okružena s puno prijatelja, volontera, advokata i terapeuta. Osjećam se kao da nisam sama", poručila je aktivistkinja, prenosi Jutarnji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije