Poljska "zaprepaštena" odbijanjem Berlina da plati ratnu odštetu

3
Radiosarajevo.ba
Poljska "zaprepaštena" odbijanjem Berlina da plati ratnu odštetu
Foto: EPA-EFA / Poljska / Ilustracija

Nakon još jedne odbijenice Berlina da uopće razgovara o ratnoj odšteti Poljskoj, Varšava će potražiti pomoć UN-a i SAD kako bi Nijemcima "objasnila" kako treba platiti 1,3 bilijuna eura Poljskoj.

Pitanje odštete koju bi Njemačka trebala platiti za razaranja u Drugom svjetskom ratu u Poljskoj uvijek iznova dolazi na dnevni red u redovima vladajuće stranke Pravo i pravda. Za Njemačku je tu stvar jasna: svi sporazumi - posljednji je zaključen prilikom ujedinjenja Njemačke kad je zapravo i formalno završeno razdoblje "okupacionih zona" kojima je bila podijeljena Njemačka sa zemljama pobjednicama u Drugom svjetskom ratu: SAD, SSSR, Velikom Britanijom i Francuskom.

I u prethodnim sporazumima su se te sile obavezale u tom pitanju biti nadležne i za nastradale države u svojoj interesnoj zoni, dakle u slučaju Poljske je to bio SSSR.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Zauvijek odgovorni, ali ne i dužni

Njemačka donijela odluku: Odbačen zahtjev Poljske za odštetu za Drugi svjetski rat

Njemačka donijela odluku: Odbačen zahtjev Poljske za odštetu za Drugi svjetski rat

Poljska procjenjuje štetu koju je nanijela Njemačka u Drugom svjetskom ratu na 1,3 biliona eura i zahtjeva obeštećenje. Kancelar Šolc odbacuje taj zahtjev i kaže da je sve već regulisano međunarodnim pravnim aktima.

Na čelu tog povjerenstva je bio Arkadiusz Mularczyk koji je u međuvremenu postao i poljski doministar vanjskih poslova pa tako i rasprava postaje sve oštrija. Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock je i prošlog oktobra bila u Varšavi i kod pitanja ratne odštete je bila jasna.

"Njemačka bez ikakvih uvjeta i ograničenja stoji iza svoje historijske odgovornosti. Ostaje naša vječita zadaća održati sjećanje na milionsku patnju koju je Njemačka nanijela Poljskoj s brutalnošću koja je u Poljskoj izazvala posve drugačiju bol nego na drugim mjestima. Istovremeno je pitanje plaćanja odštete iz očiju njemačke vlade, kao što znaš, zaključeno", izjavila je ministrica u razgovoru sa svojim poljskim kolegom Zbigniewom Rauom.

No prije svega za poljskog doministra Mularczyka, to nije tako. I nakon tog razgovora je Berlinu upućen pismeni zahtjev o tom pitanju, a nedavni kratki odgovor je razljutio poljsku stranu.

"Prema saznanjima vlade Savezne Republike Njemačke je pitanje reparacija i plaćanja odštete za ratne gubitke završeno i nema namjeru prihvatiti pregovore o tom pitanju."

"Nepoštivanje Poljske i Poljaka"

Doministar Mularczyk odgovara:

"Ovaj odgovor je za nas, poljsko ministarstvo vanjskih poslova i državu Poljsku, zapanjujuće jer njemačka država ne može zaključiti pitanje koje nikad nije bilo niti postavljeno. Nije bilo niti pregovora niti posredovanja", izjavio je doministar ove srijede u Varšavi.

"Mi ne prihvaćamo njemačku poziciju, odbijamo je u potpunosti kao apsolutno neutemeljenu i pogrešnu. Mi ćemo djelovati na međunarodnoj pozornici, ali i u Njemačkoj kako bi svjetsku i njemačku javnost potakli na promjenu mišljenja", čuo se odgovor iz poljskog ministarstva.

Jer za Mularczyka je i ovaj odgovor Berlina "nepoštivanje Poljske i Poljaka" i svjedočanstvo kako "Nijemci ne vode prijateljsku politiku prema Poljskoj, žele ovdje proširiti svoju zonu utjecaja i odnose se prema Poljskoj kao prema vazalu", citira doministra poljska novinska agencija PAP.

Mularczyk je najavio kako će se obratiti i glavnom sekretaru UN-a Antoniju Guterresu, a u Varšavu će biti pozvan i glavna sekretarica UNESCO-a, Audrey Azoulay. Poljski doministar se sprema i u Sjedinjene Američke Države gdje za svoje viđenje želi pridobiti članove američkog senata i kongresa.

"Nadamo se da ćemo vremenom i Nijemce uvjeriti kako se ovo pitanje mora riješiti", izjavio je doministar.

No i kod mišljenja građana, tu postoje goleme razlike u javnom mnijenju: prema ispitivanju agencije Ipsos, u Poljskoj 66 posto upitanih smatra kako im Njemačka treba isplatiti odštetu za ratna razaranja prije gotovo 80 godina, ista agencija je po nalogu poljskih medija početkom ove godine provela ispitivanje i među građanima Njemačke gdje 75 posto upitanih odbija takve zahtjeve Poljske, piše DW.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije