Pojavio se novi opaki virus, gori od COVID-a, ali naučnici tvrde: Bez brige

0
Radiosarajevo.ba
Pojavio se novi opaki virus, gori od COVID-a, ali naučnici tvrde: Bez brige
Foto: CDC / Chapare virus

Smrtonosna bolest slična eboli, otkrivena u Boliviji, koju uzrokuje virus, može se proširiti od osobe do osobe, upozorili su u ponedjeljak iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Infekcija, koju uzrokuje virus Chapare, uzrokuje jaku vrućicu, bolove u trbuhu, krvarenje desni, bolove u očima i osip na koži.

Bolest smo otkrili 2003, kada je zabilježen prvi slučaj u bolivijskoj provinciji, po kojoj je virus i nazvan. I ovaj je virus "skočio" na ljude sa životinja, vjerovatno kroz ugriz ili ogrebotinu glodavca. 

No, CDC je na konferenciji u ponedjeljak potvrdio da se Chapare ponovo pojavio 2019. godine i proširio se s jednog pacijenta na još četiri osobe - a tri od pet ukupnih slučajeva bila su smrtonosna.

Ipak, ako vam ovo zvuči poput neki jezivi "COVID deja vu", ne treba brinuti, navode dužnosnici CDC-a.

Napominju da hemoragijske groznice poput Chapare i Ebole vrlo rijetko postaju široko rasprostranjene jer imaju brze i očite simptome i često, nažalost, postanu fatalne prije nego što se imaju priliku proširiti.

I većina ljudi koji su umrli u izbijanju bolesti 2019. godine nisu bili slučajni kontakti, već zdravstveni radnici koji su morali komunicirati sa zaraženom osobom tokom njege. S jučer potvrđenim slučajevima virusa Chapare, do danas je poznato samo šest slučajeva.

Nakon prvog slučaja, prije gotovo dvije decenije, virus je nestao. No, prošle godine, bolnica u blizini La Paza, glavnog grada Bolivije, obratila se istražiteljima CDC-a.

Imali su neobičnu grupu oboljelih i sumnjali su na denga groznicu, uobičajenu bolest koju prenose komarci u tropskim regijama. Poput ebole, i denga može uzrokovati bolove u trbuhu i mučninu, bolove iza očiju, bolove u zglobovima i mišićima, a ako pređe u teži oblik, unutarnja krvarenja opasna po život.

Ali, kada su bolivijski naučnici testirali uzorke uzete od pet pacijenata, pokazali su da su negativni na dengu, kao i na čitav niz drugih infekcija pronađenih u regiji. Bolnica u Boliviji nije imala genom virusa Chapare, no američki CDC jeste i potvrdili su da je riječ o njemu.

Međutim, ovaj je bio novi, mutirani virus i uzorci su sugerirali da Chapare sada prelazi s jedne osobe na drugu. Jedan pacijent koji je preživio i dalje je imao visoke količine virusa u tijelu, 168 dana nakon što se zarazio.

Nalazi su zastrašujući iz dva razloga: virus može skočiti s čovjeka na čovjeka - način prijenosa koji je omogućio da COVID-19 postane pandemija - i može dugo, dugo opstati u tijelu, barem u tragovima.

Do sada su umrle četiri od šest osoba koje su imale Chapare.

Iako ovo čini virus eksponencijalno fatalnijim od COVID-a, to također znači da virus ima manje mogućnosti za širenje.

Naime, Chapare je izrazito simptomatska bolest, a simptomi se pojavljuju gotovo odmah nakon infekcije. To je suprotno od koronavirusa, za koji se procjenjuje da je 40 posto slučajeva bez simptoma, što ga čini vrhunskim "virusom iz noćne more", kako kaže dr. Anthony Fauci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije