Pisanje kao "zločin" Borisa Stomakina, više od decenije testirao granice zakona

Radiosarajevo.ba
Pisanje kao "zločin" Borisa Stomakina, više od decenije testirao granice zakona
Foto: Tass / Boris Stomakin

Boris Stomakin proveo je više od decenije testirajući granice ruskih zakona kojima se regulira govor mržnje i za to je bio kažnjen, piše Radio Slobodna EuropaDvanaest godina nakon što ga je pisanje prvi put odvelo u zatvor, Stomakin kaže da je život iza rešetaka ostavio posljedice.

“Nemogućnost da se opustim, makar i na sekund, stalno iščekivanje neke nevolje ili, u najboljem slučaju – neprijatnosti; strah, represivna unutrašnja tenzija koju to iščekivanje izaziva,” ovako svoje zatvorske dane opisuje 43-godišnji Stomakin u pisanom odgovoru na pitanja Ruskog servisa RSE na koja je odgovarao iz zatvora u regiji Saratov.

“To je, pretpostavljam, najgori i najteži deo života u zatvoru i radnom logoru poslije svih ovih godina,” dodaje Stomakin, inače ljevičar i publicista koji je aktivan na marginama ruskog političkog života više od 20 godina.

Stomakinovi zapaljivi antivladini tekstovi, koji često obiluju radikalnim nasilnim opisima, donijeli su mu 12-godišnju zatvorsku kaznu. Za Stomakina se vjeruje da je s osuđujućom presudom protiv ekstremizma dobio i najstrožu kaznu ikad za govor mržnje u postsovjetskoj Rusiji.

Međutim, uprkos strožijim kaznama za govor mržnje izrečenim posljednjih godina, za koje kritičari kažu da se zloupotrebljavaju kako bi se obuzdali politički disidenti, Stomakin bi teško mogao biti zaštitno lice prava na slobodu izražavanja u Rusiji.

Grupe za zaštitu ljudskih prava osudile su Stomakinovo pisanje, u kome on podržava ideju “krvoprolića u Rusiji” i aktiviranje “makar jedne nuklearne bombe” u cilju pružanja otpora aktuelnoj vlasti.

Mnogi, pak, osuđuju to što je Stomakin toliko dugo iza rešetaka, uz argument da mu je narušeno zdravlje i da njegovi blogerski postovi nemaju brojnu publiku, te da samim tim on nije prijetnja po društvo.

“Nema nijedne žrtve niti je njegovo pisanje ikoga inspiriralo da počini zločin,” kažu u uglednoj ruskoj organizaciji koja se bavi ljudskim pravima “Memorial”. Stomakina smatraju “vjerovatnom žrtvom” političke represije, ali ga ipak nisu uvrstili u svoj spisak “političkih zatvorenika”.

Europski sud za ljudska prava je u junu 2018. zaključio da je Rusija prekršila Stomakinovo pravo na slobodu izražavanja, ali uz napomenu da su vlasti donekle opravdano reagirale na njegovom slučaju uzimajući u obzir njegove izjave koje “veličaju terorizam i promoviraju nasilje i mržnju”.

Sud je naložio Rusiji da isplati Stomakinu 12.500 ezra (14.600 američkih dolara) za nadoknadu štete, dodajući da Rusiji “nedostaje opravdanje” za “izuzetnu surovost” Stomakinove petogodišnje zatvorske kazne i trogodišnje zabrane objavljivanja nakon presude iz 2006. koja mu je izrečena na osnovu optužbi za govor mržnje i javnog podstrekivanja ekstremizma.

Moskovski “Sova Centar”, ugledna organizacija koja se bavi monitoringom korištenja i zloupotrebe zakona u Rusiji u oblasti borbe protiv ekstremizma, optužbe protiv Stomakina nazvao je “odgovarajućim”, ali uz napomenu da je izricanje stroge kazne zakompliciralo slučaj.

Poznati ruski neonacista, poređenja radi, dobio je uvjetnu kaznu 2006. nakon što je osuđen za govor mržnje, koji je u jednom svom dijelu uključivao priručnik za izvođenje “terora na ulicama”. Ovaj priručnik je bio objavljen na siteu njegovog političkog pokreta, navodi “Sova Centar”.

Stomakin trenutno služi četvrtu od ukupno sedam godina, koliko je duga zatvorska kazna nakon dvije osuđujuće presude. On tvrdi da je pritvoren zbog “misaonog zločina i ni zbog čeg drugog”, koristeći izraz iz novele Džordža Orvela “1984”.

“Sve moje glasno razmišljanje o ovoj vladi nikada se nije obistinilo i nije moglo prouzrokavati nikakvo zlo,” naveo je Stomakin u svom odgovoru RSE. “Mislim da im je pametnije bilo da me ignoriraju, nego što su mi osakatili život istovremeno omogućivši svojim sudovima da mi daju besplatnu reklamu.”

"Teška agonija"

Stomakin, kome je usljed povrede kičme 2006. godine dijagnosticiran poremećaj mišićnog i koštanog tkiva, svoje vrijeme u ruskom zatvoru opisuje kao “tešku agoniju”.

Kaže da se suočava s pritiskom kako drugih zatvorenika, koji “te konstantno pritiskaju, pokušavajući te natjerati da živiš prema njihovim kriminalnim pravilima“, tako i od zaposlenih u zatvoru koji su ga u više navrata smeštali u samicu "bez ikakvog konkretnog razloga“.

U zatvoru u kom se trenutno nalazi, Stomakin kaže da mu zatvorski čuvari često upadaju u ćeliju "kako ne bih odslužio svoje u miru i tišini, samo da bi me nervirali i otvoreno me maltretirali“.

"Nema apsolutno nikakvog razloga za tu i takvu kontrolu ćelije u kojoj boravim. Nikada u njoj nisu našli ništa što je zabranjeno, a dobro znaju da nemam načina da nabavim takve stvari. Sam sam u ćeliji, nemam kontakt ni s kim i praktično ne napuštam ćeliju osim kada se idem tuširati“ napisao je Stomakin.

Na pitanje da li su se njegovi politički stavovi promijenili otkako se našao na meti vlasti, Stomakin kaže: "A zašto bi?“

"Moja uvjerenja samo su očvrsla i dodatno se definirala, pod utjecajem knjiga koje sam pročitao u zatvoru, kao i usljed posmatranja života koji me okružuje – ako je uopće prikladno koristiti tu riječ,“ dodaje Stomakin.

"Prilično beznadežno"

Stomakinove reči dovele su do najmanje još jedne zatvorske kazne i istrage krivičnog djela u Rusiji.

Sud grada Tver je 2016. godine osudio inženjera Andreja Bubejeva na dvije godine zatvora zbog repostovanja teksta koji je napisao Stomakin, a u kome Stomakin navodi da je Rusija ilegalno zauzela ukrajinsko poluostrvo Krim 2014. i da poluostrvo treba da se vrati pod kontrolu Kijeva.

Kasnije iste godine, 62-ogodišnji muškarac dobio je uvjetnu kaznu u trajanju od dvije godine zbog repostovanja Stomakinovog teksta koji su prethodno ruske vlasti označile kao "esktremistički“ i "preteći po teritorijalni integritet Rusije.“

Viktor Korb, ruski novinar iz sibirskog grada Omsk, trenutno se suočava s optužbama za terorizam zbog toga što je tranksribovao i objavio Stomakinov govor na suđenju iz 2015. godine. Ukoliko bude osuđen za podstrekivanje terorizma, podržavanje terorizma i terorističku propagandu, Korb bi mogao dobiti kaznu zatvora u trajanju od sedam godina.

Human Rights Watch (HRW) je kritikovao slučaj protiv Korba, navodeći da, dok Stomakinov govor “nesumnjivo sadrži gadne i uvredljive stavove“, sam transkript je baziran na videu Stomakinovog svjedočenja u sudnici koji je dostupan javnosti na YouTube-u.

"Korb nigde u svojoj publikaciji nije izrazio podršku onome što je Stomakin naveo u svom govoru“, napisao je prošlog mjeseca istraživač HRW Vladislav Lobanov.

Stomakin, kome je 2017. godine preminula majka, je pesimističan u pogledu svog života nakon zatvora.

Slučaj protiv Korba "nažalost dodatno umanjuje moje izglede nakon što budem odslužio kaznu“, piše Stomakin.

"Ukoliko ostanem u Rusiji, sigurno je da će me ponovo zatvoriti“, kaže u svom pismu Stomakin. "Sve u svemu, moja budućnost nakon ove zatvorske kazne liči na slijepu ulicu i djeluje mi prilično beznadežna.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije