Oslobođena izraelska taokinja otkrila kako su pripadnici Hamasa postupali prema njoj

12
Radiosarajevo.ba
Oslobođena izraelska taokinja otkrila kako su pripadnici Hamasa postupali prema njoj
Foto: Printscreen / Taokinja Yocheved Lifshitz

Yocheved Lifshitz, oslobođena starija taokinja, neočekivano se obratila novinarima ispred bolnice u Tel Avivu.

Govorila je na hebrejskom, a njezina kći Sharone Lifschitz prevodila je što govori. Lifshitz priča da su ju odvezli na stražnjem dijelu motocikla s nogama na jednoj strani, a rukama na drugoj. Priča kako su ju vozili kroz oranice, a drugi borci Hamasa su ju udarali.

Taoci su bili prisiljeni hodati nekoliko kilometara po mokrom tlu "paukove mreže" podzemnih tunela. "Prošla sam kroz pakao", rekla je Lifshitz.

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

Militanti Hamasa postupali su s njima "nježno" i "brinuli su se o našim potrebama", dodala je Lifshitz, a taocima je bilo dopušteno da se operu i jedu.

"Dali su nam pitta kruh, tvrdi sir, malo masnog krem sira i krastavce. To je bila naša hrana za cijeli dan. Hamas se činio stvarno pripremljenim i činilo se da je operacija planirana dugo vremena", rekla je Lifshitz.

Lifshitz kritizirala je Izraelske odbrambene snage (IDF) i rekla da prijetnje Hamasa nisu shvatili dovoljno ozbiljno prije njihovih racija u zoru 7. oktobra. Tvrdila je da je militantna grupa sedmicama prije poslala upozorenje, poslavši "balone s vatrom i spalivši naša polja". "IDF to nije shvatio ozbiljno", poručila je.

Najzanimljive vijesti iz minuta u minut pratite i putem portala Radiosarajevo.ba na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije