Okreće li se i Švicarska NATO-u? 'Preispitujemo koncept neutralnosti'

0
Radiosarajevo.ba
Okreće li se i Švicarska NATO-u? 'Preispitujemo koncept neutralnosti'
Foto: EPA-EFE / Švicarska vojska

Poznati neutralni status Švicarske uskoro će se naći na najvećoj kušnji u posljednjih nekoliko desetljeća jer se tamošnje ministarstvo obrane sve više približava zapadnim vojnim silama, što dolazi kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Ministarstvo odbrane, naime, upravo sastavlja izvještaj o sigurnosnim opcijama koje uključuju zajedničke vojne vježbe sa zemljama NATO-a i isporuke streljiva, izjavila je za agenciju Reuters Paelvi Pulli, šefica sigurnosne politike u švicarskom ministarstvu odbrane. Pojedinosti o opcijama politike o kojima se raspravlja u vladi ranije nisu objavljene.

"U konačnici, moglo bi doći do promjena u načinu na koji se tumači neutralnost", kazala je Pulli u prošlotjednom intervjuu. Na putovanju u Washington ovog tjedna, ministrica obrane Viola Amherd rekla je kako bi Švicarska trebala sarađivati s vojnim savezom predvođenim SAD, ali ne i pridružiti mu se, izvještavaju švicarski mediji.

Omiljena poslastica: Prijeti li svijetu nestanak čokolade?

Omiljena poslastica: Prijeti li svijetu nestanak čokolade?

Neutralnost, koju je Švicarska zadržala izvan oba svjetska rata u 20. stoljeću, nije imala za cilj samu sebe, već je cilj bilo povećanje švicarske sigurnosti, kaže Pulli.

Druge opcije, pak, uključuju redovite sastanke na visokoj razini između švicarskih i NATO-ovih zapovjednika i političara, kaže ona.

Takvo približavanje savezu označilo bi odmak od pomno njegovane tradicije da se ne zauzimaju strane, za koju njezini pristaše kažu kako je pomogla Švicarskoj da mirno napreduje i zadrži posebnu ulogu posrednika, pa i tijekom sukoba Zapada sa Sovjetskim Savezom.

Raspravljalo se tako i o ideji punopravnog članstva u NATO-u, ali dok su Švedska i Finska - zemlje koje također imaju dugu povijest vojne neutralnosti - na putu pridruživanja savezu, Pulli kaže da se u izvještaju vjerojatno neće preporučiti poduzimanje tog koraka. Izvještaj bi trebao biti dovršen do kraja septembra, kada će biti upućeno na razmatranje pred švicarsku vladu, prenosi Jutarnji.hr.

Također, bit će dostavljeno parlamentu na raspravu i poslužit će kao temelj za moguće odluke o budućem smjeru švicarske sigurnosne politike. No, sami izvještaj neće ići na glasanje.

Ministarstvo odbrane također će pridonijeti i široj studiji koju, pak, priprema ministarstvo vanjskih poslova. Tim će se projektom razmotriti usvajanje sankcija, izvoz oružja, streljiva i odnos s NATO-om iz perspektive neutralnosti, saopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.

Švicarska se nacija nije borila u međunarodnom ratu od 1815. godine, kada je usvojila neutralnost na Bečkom kongresu, kojim su okončani Francuski revolucionarni ratovi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije