Obama: Na Bliskom istoku mogući pregovori

Radiosarajevo.ba
Obama: Na Bliskom istoku mogući pregovori

Američki predsjednik Barack Obama je, u intervjuu za BBC, s umjerenim optimizmom govorio o mogućnosti nastavka mirovnih pregovora na Bliskom istoku.

Uoči prve posjete regionu u svojstvu predsjednika Sjedinjenih Država rekao je da će učiniti sve što može da bi "ozbiljne pregovore između Izraela i Palestinaca vratio na kolosjek", i pored razlika u stavu Amerike i Izraela oko izgradnje jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali rijeke Jordana.

Amerika će, po njegovim riječima, učniti sve kako bi bliskoistočni mirovni proces pokrenula u smjeru rješenja koje bi podrazumjevalo postojanje jevrejske i palestinske države, što je, kako je rekao, u interesu i Palestinaca, Izraelaca i Sjedinjenih Država.

Na pitanje kako u tom kontekstu komentariše izraelsko odbacivanje poziva SAD-a da se obustavi dalja izgradnja jevrejskih naselja na zapadnoj obali Jordana, Obama je pozvao na strpljenje.

Osvrćući se na pitanje Irana i njegovog nuklearnog programa, predsjednik SAD-a je u razgovoru za BBC jasno predočio i da njegovo strpljenje ima granica, i da se nada da će do kraja 2009. godine, posredstvom, kako je rekao, "nepopustljive i direktne diplomatije" moći da se vidi ima li pomaka naprijed.

"Iako u ovom procesu ne želim da postavljam vještačke rokove, želimo da budemo sigurni da ćemo do kraja ove godine moći da govorimo o ozbiljnom pomaku. Uvjeren sam da ćemo tada moći da procijenimo da li Iranci tom procesu pristupaju ozbiljno ili ne", rekao je.

Kada se govori o ljudskim pravima na Bliskom istoku, Sjedinjene Države ne bi više trebale da teže nametanju sopstvenih vrijednosti državama s drugačijom kulturom i historijom.

"Poruka koju ću, nadam se, uspijeti da uputim jeste da demokratija, vladavina prava, sloboda govora, sloboda vjeroispovjesti, nisu jednostavno samo Zapadna načela koja se mogu nametati drugim zemljama, već da su, a u to duboko vjerujem, univerzalni principi koje mogu da prihvate i da ih afirmišu kao dio njihovog sopstvenog nacionalnog identiteta. Sjedinjene Države bi trebalo da ohrabraju takav pristup, i da posluže kao dobar primjer. Zato smo i odlučili da zatvorimo kaznionicu u zalivu Gvantanamo", rekao je Obama.

Upitan da li će se u tom, kako je već ocijenjeno, važnom i ključnom govoru izviniti za, kako to veliki broj muslimana vidi, američku politiku tokom vlasti predsjednika Busha i greške koje je, po njima, Amerika počinila tokom tog vremena, Obama je rekao da to neće biti izvinjenje, već želja za pokretanjem dijaloga.

"U dijelu muslimanskog svijeta postoje zablude o Zapadu, kao što i među nama na Zapadu ima velikih zabluda o islamskom svijetu. Duboko sam uvjeren da ni jedan govor ne može da riješi sve probleme i da čarobni lijek kojim bi se oni prevazišli ne postoji. Postoje ozbiljni i istinski politički problemi na kojima valja raditi", rekao je Barack Obama.

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije