Nobelovka odbacila optužbe o nasilju u Mijanmaru, Rohinje ne spominje

Fena
Nobelovka odbacila optužbe o nasilju u Mijanmaru, Rohinje ne spominje
EPA / Aung San Suu Kyi
Premijerka Mijanmara Aung San Suu Kyi okrivila je danas „teroriste“ za „ledeni brijeg dezinformacija“ o nasilju u dijelu države Rakhina.

Ona nije ni spomenula više od 126.000 Rohinja muslimana koji su morali izbjeći u Bangladeš.

Liderka budističkog Mijanmara je pod pritiskom muslimanskih zemalja zbog krize, a i generalni sekretar UN-a Antonio Guterres je upozorio na rizik etničkog čišćenja, humanitarne katastrofe i regionalne destabilizacije. On je zatražio i od Vijeća sigurnosti da izvrši pritisak tražeći suzdržanost i mir.

Mediji i agencije prenose informacije da vojska i vladine snage vrše protjerivanje i nasilje nad manjinskim stanovništvom, posebno civilima, optužujući ih za pobunu. 

Premijerku Mijanmara Suu Kyi je jučer pozvao i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, sa zahtjevom da se prekine nasilje nad muslimanskom manjinom.

No, u saopćenju koje je objavljeno na Facebooku, ova dobitnica Nobelove nagrade je rekla da vlasti već  čine sve da zaštite ljude u oblasti Rakhine. On je utvrdila da su slike koje je objavio turski zamjenik ministra na društvenoj mreži izbrisane jer nisu iz Mijanmara.

"To su dezinformacije kojima je cilj promovirati interese terorista", navela je Suu Kyi.

Širom svijeta potpisuje se peticija da se Aung San Suu Kyi oduzme nagrada iz 1991. godine zbog genocida nad muslimanima. I u Bosni i Hercegovini pokrenuta je peticija za ukidanje Nobelove nagrade za mir premijerki Mijanmara i do sada je prikupljeno više od 48.000 potpisa.

U obrazloženju inicijative navodi se da Suu Kyi tokom proteklih godinu dana obavlja dužnost državnog konzula, de facto premijera, u Mijanmaru, gdje se stotine hiljada pripadnika Rohinja manjine napada vatrenim i hladnim oružjem, izgladnjuje, pljačka i protjeruje iz svojih domova. 

U decembru prošle godine, kada je pažnja svijeta bila usmjerena na pad sirijskog grada Aleppa, više od deset laureata Nobelove nagrade objavilo je otvoreno pismo u kome upozorava da tragedija u Rakhineu "prerasta u etničko čišćenje i zločine protiv čovječnosti".

I Malala Yousafzai, još jedna dobitnica Nobelove nagrade za mir, pridružila se ostalim aktivistima za ljudska prava i zvaničnicima u javnim kritikama San Suu Kyi, mijanmarske de facto čelnice,  zbog tretmana Rohinja muslimanske manjine u Mijanmaru.

Više od 73.000 Rohinja prešlo je u Bangladeš iz Mijanmara u posljednjem valu nasilja mijanmarske vojske, izazvanim napadom grupe Rohinja militanata na vojni položaj 25. augusta.

Brutalni tretman mijanmarskih Rohinja dugo vremena je prisutan - oni se nazivaju najviše proganjanom manjinom na planeti, podsjeća Malala u obrazloženju svoje inicijative.

Pakistanska aktivistica za obrazovanje djevojčica, Malala je dobila Nobelovu nagradu za mir zbog svog zalaganja za pravo ženske djece na obrazovanje. Ona je u nedjelju na Twitteru kritikovala Suu Kyi, još jednu dobitnicu Nobelove nagrade za mir.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije