Njemačka u februaru uvodi promjene, evo o čemu je riječ

2
Radiosarajevo.ba
Njemačka u februaru uvodi promjene, evo o čemu je riječ
Foto: EPA-EFA / Njemačka (ilustracija)

Svake godine dođe do određenih promjena u povećanju ili smanjenju cijena, mjera povodom pandemije COVID-19 i u drugim sferama.

Takve promjene dogodit će se i u Njemačkoj od februara ove godine, a u nastavku donosimo pregled novosti za potrošače.

Maske

U nekim saveznim zemljama kao što su Bavarska, Saska-Anhalt i Schleswig-Holstein maske više nisu bile obvezne u lokalnom prijevozu. Nova uredba primjenjivat će se u cijeloj zemlji od 2. veljače. Ministar zdravstva Karl Lauterbach (SPD) preporučuje nastavak dobrovoljnog nošenja maski u autobusima i vlakovima.

Štedne sijalice

Štedne žarulje sa živom bit će zabranjene od veljače jer je živa otrovna. Proizvodnja žarulja je prekinuta. Dostupne su samo preostale zalihe.

LED svjetiljke su bolja alternativa: bez žive, dulji životni vijek i manja potrošnja energije – i stoga su ekološki prihvatljivije.

Pivo poskupljuje

Od 1. veljače nekoliko brendova najavilo je poskupljenje. To uključuje pivarsku grupu Bitburger s markama Bitburger, Köstritzer, König Pilsener i Licher. Pivovara Veltins već 29. siječnja diže cijene.

Rad u kućnom uredu

Korona Pravilnik o zaštiti na radu prijevremeno prestaje važiti 2. veljače. I dalje je moguće dobiti bolovanje putem telefona.

Pitka voda

U budućnosti će biti više javnih bunara za pitku vodu. Direktiva EU-a o pitkoj vodi navodi da svi građani moraju imati pristup vodi dobre kvalitete. Sukladno tome, predviđeno je postavljanje više automata za vodu, među ostalim, u parkovima i pješačkim zonama.

Prva pomoć

Dvije maske za lice moraju biti uključene u nove kutije prve pomoći u automobilima od veljače. Ubuduće se može uključiti jedan zavoj manje. Trokutasti zavoj je potpuno izostavljen.

Postojeći kompleti prve pomoći ne moraju se dodatno opremati. Proizvođači automobila u budućnosti će morati prilagoditi komplete prve pomoći u novim automobilima.

Vjetroturbine

Zakon o vjetru na kopnu stupa na snagu u veljači. To bi trebalo ubrzati proces odobravanja izgradnje vjetroagregata na kopnu i gradnja bi trebala brže napredovati.

Površine za vjetroelektrane treba staviti na raspolaganje zakonom. Cilj je do 2030. godine udvostručiti količinu električne energije iz obnovljivih izvora energije. Također se planira rezervirati dva posto površine svake savezne zemlje za vjetroelektrane.

Telefonska govornica

U februaru će se konačno ukinuti telefonske govornice. Posljednjih godina javni telefoni mogli su se koristiti samo s telefonskim karticama. Sada se potpuno ukidaju. Veliki dio telefonskih stanica trebao bi biti demontiran do 2025. godine.

Telekom prestanak javne telefonske ponude pravda da se operacija više financijski ne isplati. Preostale stanice treba pretvoriti u pametne stanice.

Domaći cvrčci na tanjuru

Kućni cvrčak odobren je kao prehrambena namirnica. Kućni cvrčci u prahu i ličinke plijesni zlatica sada se mogu uključiti u hranu. To mora biti navedeno na popisu sastojaka proizvoda, piše Fenix.

Izborno pismo na glasačkom listiću

Ubuduće će se pravo glasa primjenjivati na izborima za Europski parlament s navršenih 16 godina. Sljedeći europski izbori održat će se u proljeće 2024.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Najnovije