Nakon skoro dvije decenije njemački ratni brod uplovio u Južno kinesko more

0
Radiosarajevo.ba
Nakon skoro dvije decenije njemački ratni brod uplovio u Južno kinesko more
Foto: EPA / Njemački ratni brod

Njemački ratni brod uplovio je u Južno kinesko more u srijedu prvi nakon skoro 20 godina.

Tim potezom se Berlin pridružio drugim zapadnim zemljama u proširenju svog vojnog prisustva u ovoj regiji usred rastuće uzbune zbog kineskih teritorijalnih ambicija.

Kina gleda na ovo more kao da je njeno vlasništvo, uprkos presudi međunarodnog suda da Peking nema pravnu osnovu za te tvrdnje, te je izgradila vojne ispostave na vještačkim ostrvima u vodama koje sadrže plinska polja i ribarske rezervate, piše Chanakyaforum.

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Brod njemačke mornarice započeo je tranzit kroz Južno kinesko more na putu za Singapur. Očekuje se da će ovaj put trajati nekoliko dana, rekao je glasnogovornik ministarstva odbrane Njemačke.

Fregata Bayern je prvi njemački ratni brod koji je prešao Južno kinesko more od 2002. godine. Inače, kroz ove vode kroz koje protiče 40% spoljne trgovine Evrope.

Američka mornarica, u demonstraciji sile protiv kineskih teritorijalnih pretenzija, redovno provodi takozvane operacije "slobode plovidbe" u kojima njihovi brodovi prolaze blizu nekih od spornih ostrva.

Kina se zauzvrat protivi američkim misijama, govoreći da one ne pomažu u promicanju mira ili stabilnosti. Washington je suprotstavljanje Kini stavio u srce svoje politike nacionalne sigurnosti i nastoji da okupi partnere protiv, kako kaže, sve prisilnije ekonomske i vanjske politike Pekinga.

Zvaničnici u Berlinu istakli su da će se njemačka mornarica držati zajedničkih trgovačkih ruta. Ne očekuje se da će fregata ploviti kroz Tajvanski moreuz, što je još jedna redovna američka aktivnost koju je Peking osudio.

Ipak, bivša njemačka vlada je jasno stavila do znanja da misija služi za naglašavanje činjenice da Njemačka ne prihvata kineske teritorijalne prohtjeve.

Njemačka hoda po konopcu između svojih sigurnosnih i ekonomskih interesa jer je Kina postala najvažniji trgovinski partner Berlina.

Tamošnji njemački izvoz pomogao je u ublažavanju utjecaja pandemije COVID-19 na najveću evropsku ekonomiju.

Velika Britanija, Francuska, Japan, Australija i Novi Zeland, također su proširile svoje aktivnosti na Pacifiku kako bi se suprotstavile utjecaju Kine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije