Kolaps u Njemačkoj: Saobraća 20 posto vozova u zemlji, otkazano 1.000 letova

0
Radiosarajevo.ba
Kolaps u Njemačkoj: Saobraća 20 posto vozova u zemlji, otkazano 1.000 letova
Foto: EPA / Kolaps u saobraćaju

U Njemačkoj su krenula dva paralelna štrajka u transportu u njemačkom nacionalnom željezničkom operateru Deutsche Bahn i Lufthansa Airline.

Iz Deutsche Bahna su kazali da saobraća samo 20 posto međugradskih vozova u zemlji. Štrajk sindikata GDL-a također je utjecao na regionalne i prigradske željezničke usluge.

U međuvremenu, štrajk sindikata osoblja Lufthanse u Frankfurtu, najprometnijem njemačkom aerodromu, doveo je do otkazivanja do 600 letova. Nacionalni prevoznik je saopćio da bi akcija mogla da utječe na do 70.000 putnika.

Milorad Dodik opet negirao genocid u Srebrenici i vrijeđao sve redom: Posebno se obrušio na Murphya

Milorad Dodik opet negirao genocid u Srebrenici i vrijeđao sve redom: Posebno se obrušio na Murphya

Zašto mašinovođe štrajkuju?

24-satni štrajk GDL-a šesti je štrajk mašinovođa i drugih željezničkih radnika u višemjesečnom sporu s Deutsche Bahn-om oko plata i sati. Glavni problem je zahtjev GDL-a da se radno vrijeme smanji sa 38 na 35 sati sedmično bez smanjenja plata.

Tokom nekoliko sedmica pregovora između dvije strane, moderatori su predložili smanjenje radnog vremena sa 38 na 36 do 2028. godine. Međutim, GDL nije bio zadovoljan detaljima prijedloga.

"Štrajk umjesto pregovaranja je neodgovoran", rekao je ministar transporta Volker Wissing za list Bild.

Apelacioni sud je u utorak odbio pokušaj Deutsche Bahna da zaustavi industrijsku akciju. On je zatražio od suda da poništi raniju odluku nižeg suda kojom je odbijena tužba željeznice za prekid štrajka koji je u toku.

Zašto osoblje Lufthansa štrajkuje?

Štrajk stjuardesa Lufthanse i njene podružnice Lufthansa Cityline od utorka je posljednja radna akcija koja je pogodila njemački aviosaobraćaj. Sindikat Nezavisne organizacije stjuardesa (UFO) saopćio je da će štrajk njihovih članova utjecati na polaske sa aerodroma u Frankfurtu u utorak i letove iz Minhena u srijedu. Iz Lufthanse su procijenili da će ukupno 1.000 letova biti otkazano tokom dva dana.

UFO poziva na povećanje plata za 15 posto uz nove pregovore nakon 18 mjeseci, kao i na jednokratnu isplatu kompenzacije za inflaciju od 3.000 eura za svojih otprilike 18.000 članova.

Avio-gigant je ranije objavio da se njegov profit udvostručio u 2023. godini - sa 791 miliona eura u 2022. na 1,67 milijardi eura - jer je potražnja porasla usred oporavka sektora nakon pandemije COVID-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije