Ko je Denis Prokopenko, komandant posljednjih branitelja Mariupolja?

5
Radiosarajevo.ba
Ko je Denis Prokopenko, komandant posljednjih branitelja Mariupolja?
Foto: Національний Корпус / Denis Prokopenko

"Oni se neće predati. Nadaju se čudu", rekla je Katarina Prokopenko, supruga zapovjednika pukovnije Azov ukrajinske nacionalne garde, vjerojatno glavne jedinice koja još pruža otpor ruskim osvajačima u Mariupolju.

“Ludim zbog toga. Zvučalo je kao da se oprašta od mene”, dodala je njegova supruga, prepričavajući kako joj je rekao da će je voljeti zauvijek.

Denis Prokopenko je ime koje smo imali priliku čuti mnogo puta od početka ruske agresije na Ukrajinu i opsade Mariupolja, grada na Azovskom moru u regiji Donbas, koja je uslijedila nedugo nakon početka invazije, piše Index.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

U više navrata smo mogli vidjeti i njegove videoporuke, budući da je Azov vrlo aktivan na društvenim mrežama, gdje je tokom desetosedmične bitke za Mariupolj objavljivao profesionalno producirane snimke vojnih uspjeha u borbi protiv ruskih i proruskih snaga.

Prokopenko je, doduše, donekle ostao u sjeni svog zamjenika Svjatoslava Palamara zvanog Kalina, koji je puno eksponiraniji na društvenim mrežama.

Ali i jedan i drugi posljednjih dana šalju očajničke apele svijetu da se organizira izvlačenje civila, ali i njihovih vojnika iz Azovstala.

No, ko je ustvari njihov zapovjednik Prokopenko?

To je pitanje, naravno, neodvojivo od onog drugog - što je ustvari bojna koja je s vremenom postala pukovnija Azov. Nju od početka rata u Ukrajini 2014., odnosno od njihovog osnutka te godine prati reputacija neonacističke paravojne jedinice.

Ne bez osnove, jer, kako smo već pisali, osnovali su je navijački ultrasi nogometnog kluba Metalist Harkiv i članovi ekstremno desničarskih organizacija Socijalno-nacionalni skup i Patriot Ukrajine, koje su se kasnije ujedinile u ekstremističku stranku Desni sektor - koja na posljednjim izborima nije uspjela prijeći izborni prag.

Osnivač i prvi komandant Azova je Andrij Bilecki, član Patriota Ukrajine i bivši zastupnik ukrajinskog parlamenta, najzloglasniji po tome što je 2010. navodno izjavio da je "nacionalna misija Ukrajine voditi bijele rase svijeta u konačnom križarskom pohodu… protiv podljudi vođenih Semitima".

Bilecki, doduše, poriče da je to rekao, a u intervjuu 2018. rekao je da vidi Izrael i Japan kao model za razvoj Ukrajine. Nema sumnje da ih je istaknuo, među ostalim, zbog njihove etničke homogenosti, ali Izrael je svakako neobičan uzor za navodnog neonacista.

Kao jedan od snažnijih dokaza neonacističke orijentacije bojne Azov često se navodi njen grb koji je pokupila od Patriota Ukrajine, koji sadrži stiliziranu inačicu Wolfsangela (vučja kuka), simbola koji su koristile nacističke SS jedinice u Drugom svjetskom ratu, kao i neonacisti do danas.

Azov pak tvrdi da njihov simbol nema veze s Wolfsangelom, već predstavlja prva slova slogana "Nacionalna ideja" (kuka u simbolu preoblikovana je tako da izgleda kao slovo N), iako je njihovo objašnjenje uglavnom, blago rečeno, dočekano sa skepsom.

Ostatak teksta pročitajte na OVOM linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije