Kina više neće kažnjavati prostitutke pravljenjem igračaka i proizvodima za kuću

Radiosarajevo.ba
Kina više neće kažnjavati prostitutke pravljenjem igračaka i proizvodima za kuću
Foto: Arhiv / Ilustracija

Kina prekida kaznenu praksu za prostituciju prema kojoj su seksualne radnice i njihovi klijenti mogli biti kažnjeni i s do dvije godine zatvora u takozvanim edukacijskim centrima, javlja BBC. Zatvorenici su tamo bili prisiljeni sudjelovati u izradi igračaka i proizvoda za kućanstvo. Ovaj oblik kazne više se neće prakticirati od 29. decembra ove godine, a oni koji se nalaze u takvim centrima bit će pušteni na slobodu.

Ipak, prostitucija ostaje ilegalna u Kini, a oni koji budu uhvaćeni od sada će biti kažnjavani s do 15 dana zatvora i 5.000 juana (oko 640 eura).

Kineski državni mediji pišu kako je “edukacijski sistem” pomogao mnogima otkako je prije više od 20 godina uveden. No s vremenom je, pišu, postao neprikladan. No studija koju je 2013. napravila organizacija Asia Catalyst pokazala je da nije baš tako te da sistem nije bio učinkovit. Prema istraživanju provedenom putem intervjua s 30 ženskih seksualnih radnica u dva grada, došli su do zaključka da navodni edukacijski centri nisu pomogli njihovim korisnicama. Tvrdile su kako tokom služenja kazne nisu naučile nove vještine koje bi im pomogle nakon što izađu na slobodu. I sve su se intervjuirane nakon odslužene kazne ponovo vratile prostituciji.

Osim toga, istraživanje Human Right Watcha iz 2013. godine u kojem je sudjelovalo 140 seksualnih radnica, klijenti i policija pokazalo je da su policajci često tukli prostitutke kako bi od njih izvukli priznanje. 

Shen Tingting, direktorica Asia Catalysta, rekla je kako je ukidanje “edukacijskih centara” u kojima se seksualne radnice prisiljavalo na rad mali korak, ali nedovoljan.

“Kineski zakoni i politike fokusiraju se na zabranu i iskorjenjivanje seksualnog rada, a ne stvaranje okvira kojim bi se osiguralo zdravlje i sigurnost za seksualni rad kao profesiju”, rekla je.

Inače, Kina je 2013. godine ukinula i sistem “reedukacije kroz radne kampove” za sitne kriminalce. No ne u potpunosti. U sjeverozapadnoj regiji Xinjiang još uvijek postoje, kako ih vlasti nazivaju, dobrovoljni edukacijski kampovi koji služe borbi protiv ekstremizma. No organizacije za ljudska prava tvrde kako se tamo nerijetko zatvaraju Ujguri koje se onda prisiljava da se odreknu svoje vjere ili da ju kritiziraju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije