Jedna od najvećih prevara u historiji: Dobio novac za izgradnju aerodroma - koji ne postoji

1
Radiosarajevo.ba
Jedna od najvećih prevara u historiji: Dobio novac za izgradnju aerodroma - koji ne postoji
Foto: X.com / Emmanuel Nwude

Direktor nigerijske banke uspio je prevariti jednu od najvećih lokalnih banaka i prisvojiti ogromnih 200 miliona funti (456,6 miliona KM) tako što je banci rekao da mu trebaju milioni za izgradnju aerodroma.

Emmanuel Nwude zapravo je bivši direktor Union banke u Nigeriji, ali je svoje stručno znanje iskoristio na manje etički način kada je nazvao direktora brazilske banke u ime druge velike bankarske ličnosti.

Nwude je nazvao Nelsona Sakaguchija iz brazilske banke Banco Noroeste i pretvarao se da je guverner Centralne banke Nigerije, Paul Ogwuma, dok je tražio ogromni iznos novca za izgradnju aerodroma.

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

Šokantno, ovaj telefonski poziv je bio dovoljan da se ispune Nwudeovi zahtjevi, a Sakaguchi je potpuno povjerovao nigerijskom bankarskom direktoru.

Bez obavljanja bilo kakvih provjera, Sakaguchi je odobrio Nwudeov zahtjev, ali samo uz uslov da dobije ogromnih 8 miliona funti (18,2 miliona KM) provizije od novog aerodroma, koji zapravo nikada nije trebao biti izgrađen.

Uplaćivali do 3.000 KM da bi lajkovali stranice: Kako su građani prevareni putem interneta

Uplaćivali do 3.000 KM da bi lajkovali stranice: Kako su građani prevareni putem interneta

Tokom trogodišnjeg razdoblja od 1995. do 1998. godine, brazilski bankar nevino je platio Nwudeu i njegovim saradnicima ogroman iznos od otprilike 190 miliona funti (433 miliona KM), sve za aerodrom čije postojanje niko nije provjerio.

Ali jednog dana, 1997. godine, brazilska banka je pregledavala svoje troškove prije nego što je bila kupljena od strane multinacionalne finansijske kompanije Santander i primijetila da je gotovo polovina njihovog novca bila "zamrznuta" na Kajmanskim otocima, poznatom poreznom raju.

Zvona za uzbunu napokon su počela zvoniti, a Banco Noroeste se pitao kako je sve to 'prošlo ispod radara'.

To je pokrenulo pravne postupke koji su pokazali da je Nwude zapravo prevario brazilsku banku za velikodušnih 190 miliona funti tokom trogodišnjeg razdoblja.

Nažalost, vlasnici banke su na kraju platili troškove iz svog džepa kako bi se Nwudeova transakcija uspješno završila, prije nego što je banka propala 2001. godine.

Emmanuel Nwude
Foto: X.com: Emmanuel Nwude

Nwude i njegovi saradnici izvedeni su pred sud godinama kasnije, 2004. godine, i izbačeni su iz suda, a potom su suočeni s optužbama pred drugim sudom.

Prevaranti su odlučili ne priznati krivicu za više od stotinu optužnica za prevaru.

Situacija se dodatno zakomplikovala kada je Nwude pokušao izbjeći probleme davanjem mita od 60 hiljada funti (137 hiljada KM) kada je jedan od njegovih saučesnika priznao svoje zločine.

Uprkos tome što je i ovo bio veliki iznos, njegovo mito je odbijeno, čak je i suđenje dovelo Sakaguchija kao svjedoka za to, što je prevaranta natjeralo da prizna svoje zločine.

Na kraju je priznao krivicu kako bi dobio blažu kaznu.

Njemačka na tragu kriminalaca: Imali call centre u BiH, ukrali više od 9.000.000 eura

Njemačka na tragu kriminalaca: Imali call centre u BiH, ukrali više od 9.000.000 eura

Emmanuel Nwude osuđen je na 25 godina zatvora zbog prevare, ali je pušten iz zatvora 2006. godine.

Ovaj tip prevare danas se popularno naziva "419 prevara", a Nwude je doprinio jednoj od najvećih finansijskih prevara u historiji, piše Dailymail.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije