Jakarta, dan nakon eksplozija u luksuznim hotelima

Radiosarajevo.ba
Jakarta, dan nakon eksplozija u luksuznim hotelima


Osvježeno u 14,30


Policija u Džakarti analizira DNK i druge dokaze kako bi identificirala napadače i otkrila ko stoji iza napada na hotele u kojima je u petak smrtno stradalo devet, a ozlijeđeno 50 osoba.

Bombaški samoubilački napadi su izvedeni u vrijeme doručka u hotelima "Ritz-Carlton" i "Marriot", koji posjećuju biznismeni i diplomate. Među devetero poginulih i dvoje je bombaša-samoubica koji su aktivirali eksplozivne naprave, javio je BBC.

Policija izvještava da je među poginulima najmanje pola stranih državljana, dok indonežanski mediji govore o sedam stranih državljana. Još uvijek nema službenih izvještaja o identifikaciji.

Vlasti nisu saopćile precizne podatke o nacionalnosti žrtava, ali, prema izvještajima medija, među njima je najviše Australijanaca.

Policija je ranije saopćila da među poginulima i povrijeđenima ima građana Indonezije, SAD, Australije, Južne Koreje, Holandije, Italije, Britanije, Kanade, Norveške, Japana, Indije i Novog Zelanda.

Stanovnici Džakarte su potpuno šokirani jučerašnjim bombaškim napadima jer su se nadali da su takvi događaji iza njih.

Istražitelji su nakon napada u sobi 1808 hotela Marriot otkrili još jednu neaktiviranu bombu i dosta eksploziva.

Vjeruju da je ta soba bila kontrolni centar bombaškog napada. Napadači su bili gosti hotela te su uspjeli prokrijumčariti bombe i eksploziv te ih u petak ujutro aktivirati u restoranima hotela.

Snimka nadzornih kamera prikazuje jednog napadača kako ostavlja torbu na konobarevim kolicima u restoranu hotela Marriott, a nekoliko trenutaka kasnije vidi se eksplozija i dim.

Posljednje četiri godine su bile relativno mirne u Indoneziji, ali je do 2005. bila meta brojnih bombaških napada, za koje je uglavnom okrivljena Jemaah Ismaliyah (Džema islamija).  Malezijac Noordin Mohammad Top, mozak "disidentske" ćelije ove terorističke mreže, mogao bi stajati iza ovih samoubilačkih napada.

Ansyaad Mbai, indonezijski stručnjak ze terorizam, također smatra da su napadi povezani s ekstremistom Noordinom Mohammmedom, za kojeg se vjeruje da je vodio terorističku islamsku grupu koja je odgovorna za napad na Bali 2002. te brojne druge napade širom Indonezije.

U napadima na dva noćna kluba na Baliju, u oktobru 2002., poginule su 202 osobe, uglavnom iz Australije.
....
Američki predsjednik Barack Obama oštro je osudio napade na hotele i kazao da su Sjedinjene Države spremne pomoći vladi u Indoneziji.

U pismenom saopćenju Obama je izrazio najdublju sućut žrtvama i njihovim bližnjima. "Američki narod stoji uz indonezijski narod u ovim teškim vremenima, a američka je vlada spremna pomoći indonezijskoj kao prijatelj i partner kako bi odgovorila i oporavila se od ovih nečuvenih napada", stoji u saopćenju predsjednika Baracka Obame, prenosi Glas Amerike.
...

U petak navečer, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda se pridružilo se generalnom tajniku ove organizacije Bn Ki-moonu osudivši dvostruki samoubilački napad. U zajedničkoj deklaraciji, 15 zemalja članica Vijeća sigurnosti "najoštrije osuđuje te napade" na dva luksuzna hotela u Džakarti u petak ujutro, izražavajući sigurnost da će "indonezijske vlasti znati privesti pravdi počinioce ovih planiranih, finansiranih i podržavanih gnusnih akcija".

voanews.com/fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije