Izvještaj grupe za ulazak Turske u EU

Radiosarajevo.ba
Izvještaj grupe za ulazak Turske u EU

U Bruxellesu će danas biti objavljen izvještaj grupe nekadašnjih visokih evropskih zvaničnika koji se zalažu za ulazak Turske u Evropsku uniju.

Grupa se zove "Nezavisna komisija za Tursku" i njezin predsjednik je bivši finski predskednik Martti Ahtisaari, na Balkanu bolje poznat kao bivši posrednik za Kosovo, javio je BBC.

Među članovima komisije je nekoliko bivših ministara i premijera iz evropskih zemalja, među njima i Hans van den Broek, nekadašnji evropski povjerenik za međunarodne odnose, koji je za BBC kazao da se u izvještaju konstatira kako situacija oko ulaska Turske u EU nije najbolja.

"Nismo veliki optimisti u vezi sa sadašnjom situacijom i izvještaj to odražava. Zato smo i odlučili da četiri godine nakon što su počeli pregovori o pristupanju Turske EU objavimo dokument koji će ponovo otvoriti debatu o prednostima koje bi donijelo članstvo Turske u Uniji", kaže Broek.

Van den Broek razloge za to što pregovori o prijemu Turske ne idu dobro vidi na obje strane: "U Evropskoj uniji su se neki predomislili oko prijema Turske."

"Dok je proces političkih reformi u Turskoj dobro napredovao u periodu od 2000. do 2005. godine, u posljednje dvije-tri godine te reforme su usporene. Na obje strane se moraju poduzeti mjere kako bi se proces prijema Turske oživio. To je ono za šta se mi zalažemo u izvještaju. Jasno je, međutim, da tu ima velikih prepreka", dodaje Broek.

U izvještaju se navodi da su u Turskoj reforme posustale zbog unutrašnjih političkih zbivanja. Vlada, naprimjer, tvrdi da je otkrila zavjeru o izvršenju državnog udara, sekularne organizacije su pokušale, ali nisu uspjele, uvjeriti Ustavni sud da zabrani vladajuću Stranku pravde i razvoja, a turska vojska otvoreno poručuje da je spremna umiješati se u politiku.

Na strani EU-a bivši evropski zvaničnici koji se zalažu za prijem Turske problem vide u tome da su neke zemlje jednostavno promijenile stajališta. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy naprimjer otvoreno kaže da Tursku više ne treba lagati da će biti primljena, dok njemačka kancelarka Angela Merkel umjesto članstva Ankari nudi privilegirano partnerstvo.

Hans van den Broek o takvom stajalištu Berlina i Pariza kaže da je glavni razlog promjena javnog raspoloženja.

"Glavni razlog je raspoloženje javnog mnijenja koje se posljednjih godina promijenilo jer se dosta raspravljalo o islamu, o prijemu useljenika, o radnim mjestima. Sada smo usred ekonomske krize i postoji strah da bi u slučaju prijema Turske val turskih radnika krenuo put EU-a", kaže on.

Bez obzira na takvo raspoloženje javnog mnijenja, članovi "Nezavisne komisije za Tursku" smatraju da predomišljanje nije uredu, odnosno, da predstavlja kršenje odavno date reči. Rasprava o tome da li Turska može biti primljena ako ispuni uvjete, završena je, i to odavno, dodaje Hans van den Broek.

"Ako se vratimo u 1999. godinu, Turska je tada zvanično postala kandidat za članstvo u uniji; 2004. godine se unutar EU-a razgovaralo o tome da li sa Turskom treba započeti pregovore o prijemu. Svi su rekli – da. Dakle, sve zemlje EU-a su još tada rekle da Turska ima pravo postati članica kada ispuni uvjete. Smatramo da u Evropi više ne treba da se raspravlja o tome", zaključuje Broek.

Sagovornik BBC-a priznaje da ni Turska ne ispunjava obaveze koje je odavno preuzela i kao primjer navodi da Turska ne dozvoljava kiparskim brodovima da pristaju u turske luke i kiparskim avionima da slijeću na turske aerodrome. Kipar zbog toga unutar EU-a blokira pregovore o prijemu Turske.

Hans van den Broek i drugi članovi "Nezavisne komisije za Tursku" smatraju da ta pat-pozicija u kojoj se nalazi priča o ulasku Ankare u EU može da se prevlada samo ako obje strane promijene ponašanje. Također su uvjereni da bi iz geopolitičkih i ekonomskih razloga tursko članstvo u Uniji bilo veoma dobro za EU.

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije