Godišnjica napada na SAD

Radiosarajevo.ba
Godišnjica napada na SAD

Rano ujutro, 11. septembra 2001. devetnaest terorista preuzelo je kontrolu nad četiri aviona American Airlinesa, zauzevši zračne rute za San Francisco, Los Angeles, Newark, Boston i Washington D. C.

U 8:46h, let broj 11 American Airlinesa, zatim let broj 175 iste kompanije, udarili su u nebodere Svjetskog trgovinskog centra (World Trade Center), a let broj 77 srušio se u Pentagon, u 9:37h. Posljednji avion, čiji je cilj bio Bijela Kuća, srušio se oko 10 sati u Pennsylvaniji.

Život je u napadima izgubilo oko 3.000 ljudi, uključujući i napadače. Najviše je bilo civila.

Odgovornost za napade preuzela je teroristička skupina islamskih ekstremista, Al-Kaida, na čelu sa Osamom Bin-Ladenom.



Vatrogasni odred Grada New Yorka poslao je na mjesto nesreće 200 svojih odreda, a pomagali su mnogi volonteri i spasioci koji nisu bili na dužnosti to jutro. Mnogi od njih su stradali.

U narednim godinama, činilo se da ništa više neće biti isto - tu su frazu koristili mnogi političari i javne ličnosti. Apsurdnost i iznenadnost ove tragedije povukla je za sobom brojna pitanja, mnogo tuge, bijesa i mnogo priče o "sudarima kultura", ali i teorije zavjere, od kojih nijedna nije našla dovoljno dokaza da se ispostavi makar približno uvjerljivom.

Nakon napada, Sjedinjenje Američke Države, sa predsjednikom G. W. Bushom na čelu, objavile su "globalni rat protiv terorizma" u potrazi za "oružjem za masovno uništenje", nakon toga praveći invaziju na Afganistan, te objavivši 2003. rat Iraku. Iste godine, 14. decembra, uhapšen je irački predsjednik Sadam Husein, te osuđen na smrt vješanjem. Rat protiv Iraka proglašen je najskupljom američkom vojnom akcijom, a protesti koji su se održavali u toku američke okupacije ove države često su poređeni sa antiratnim protestima tokom rata u Vijetnamu.

U Afganistanu su se nedavno održali demokratski izbori, popraćeni talibanskim napadima i aferama o krivotvorenju glasova, a rat je još uvijek na snazi.

U petak se navršava osam godina od terorističkog napada na Sjedinjene Države. Ove godine, predsjednik Barack Obama proglasio je 11. septembar nacionalnim danom žalosti i sjećanja na žrtve.

Ceremonije će se održavati širom SAD-a. Ceremonijalni centri će biti na mjestima na koja je izvršen napad: u New Yorku, Washingtonu i Shanksvilleu (Pa.).

Remembering 9/11: Guide to September 11th events

Uoči obljetnice: 9/11 na zabranjenoj reklami (VIDEO)



radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije