Glad u južnoj Aziji najveća u posljednjih 40 godina

Radiosarajevo.ba
Glad u južnoj Aziji najveća u posljednjih 40 godina

Istraživanje Unicefa navodi kako je razina gladi u južnoj Aziji dosegla najvišu razinu u posljednjih 40 godina zbog visokih cijena hrane, goriva i globalne recesije.

Broj gladnih u južnoj Aziji se u zadnjih godinu dana povećao za 100 miliona, a vlade pojedinih zemalja pod hitno moraju povećati socijalna davanja kako bi se izborila s problemom.

Prema podacima Svjetske banke, tri četvrtine stanovnika u južnoj Aziji, gotovo 1,2 milijarde ljudi, žive na dva američka dolara dnevno. Preko 400 miliona ljudi je hronično gladno.

Zbog globalne recesije i gladi, često se događa da siromašne žene ne jedu kako bi bilo više hrane za porodicu, djecu ispisuju iz škola i šalju na rad, visoke cijene su natjerale ljude da posuđuju novac uz velike kamate i onda novac troše na hranu.

Najgore su pogođeni Nepal, Bangladeš i Pakistan. Međutim, čak i Indija, ekonomski div regije, pati zbog gubitka poslova i manje novaca koje kući šalju Indijci koji žive u inozemstvu.

Unicef kaže kako vlade u regiji moraju povećati potrošnju za hranu, zdravstvo i obrazovanje kako bi umanjile efekte krize, ali priznaje i kako zbog krize ima sve manje novaca koji se mogu izdavati.

Unicefov izvještaj navodi kako je izuzetno važno da Pakistan i Indija, dvije najveće zemlje u južnoj Aziji, smanje izdatke za vojsku, kako bi mogle povećati socijalna izdavanja. Jednako tako, vlade u regiji mogu iskoristiti programe finansijske pomoći, kao i pomoć stranih zemalja, kako bi proširile osnovne socijalne usluge u zdravstvu i edukaciji.

Index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije