Fizičko kažnjavanje trpe i siromašna i bogata djeca: BiH je na plavoj listi

Radiosarajevo.ba
Fizičko kažnjavanje trpe i siromašna i bogata djeca: BiH je na plavoj listi
PrtScr / Interaktivna mapa Globalne inicijative koja se zalaže za ukidanje fizičkog kažnjavanja djece
Posljednjih godina vrše se oštre debate oko prakse roditelja da fizički discipliniraju djecu.

Fizičko kažnjavanje djece je vrlo sporno pitanje, gdje mnogi stručnjaci savjetuju da se ne koristi taj vid discipline. CNN navodi da dosta roditelja smatra da je to štetno za djecu, dok neki uopće ne vide štetu u tom vidu odgoja i vjeruju da ih to uči poštovanju.

Prema prošlogodišnjem UNICEF-ovom izvještaju oko 300 miliona djece između druge i četvrte godine u svijetu svakodnevno trpi neki oblik fizičke discipline od svojih roditelja ili skrbnika. Ta disciplina uključuje pljuskanje rukom, grubo drmanje djeteta ili udaranje nekim predmetom, izjavila je Claudia Cappa, autorica navedenog izvještaja .

Cappa navodi: "Za mene je najinteresantnije bilo to što sam primijetila da roditelji kombiniraju nekoliko disciplinskih metoda. Koriste nasilne i nenasilne oblike i kombinaciju fizičke kazne i psihološke agresije", izjavila je Cappa.

Prema interaktivnoj mapi Globalne inicijative koja se zalaže za ukidanje fizičkog kažnjavanja djece, Bosna i Hercegovina je na plavoj listi, odnosno listi gdje je "Vlada posvećena punoj zabrani". 

Globalna inicijativa koja se zalaže za ukidanje fizičkog kažnjavanja djece i UNICEF navode da je takav vid odgoja zakonom zabranjen u 60 svjetskih zemalja, država i teritorija. Cappa je, također, navela da su zemlje zabrane fizičkog nasilja počele pojačano uvoditi tek u posljednjih deset godina.

Fizičku disciplinu podjednako često trpe djeca siromašnih i imućnih roditelja, navedeno je u UNICEF-ovim podacima. Fizičko kažnjavanje djece prva je zabranila Švedska davne 1979. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije