Europski sud za ljudska prava: Rusija odgovorna za smrt Aleksandra Litvinjenka

0
Europski sud za ljudska prava: Rusija odgovorna za smrt Aleksandra Litvinjenka
Foto: Twitter / Nakon trovanja, Aleksandar Litvinjenko preminuo je 2006. godine u Londonu

Europski sud za ljudska prava donio je presudu u kojoj se navodi da je Rusija odgovorna za smrt bivšeg ruskog oficira sigurnosti Aleksandra Litvinjenka 2006. godine u Londonu.

Litvinjenko (43), otvoreni kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina, razboljeo se 1. novembra 2006. godine, nakon što je popio čaj zatrovan polonijumom-210, rijetkim, visoko radioaktivnim izotopom, piše Radio Slobodna Evropa. Preminuo je nekoliko dana kasnije u bolnici.

Britanska istraga zaključila je 2016. godine da je Putin vjerovatno odobrio rusku obavještajnu operaciju za ubistvo Litvinjenka. Takođe je identificirala dvojicu Rusa - Andreja Lugovoja, sada ruskog poslanika, i Dmitrija Kovtuna - kao primarne osumnjičene.

Meteorolozi ponovo najavili promjenu vremena: Za vikend novi snijeg, evo u kojim dijelovima BiH

Meteorolozi ponovo najavili promjenu vremena: Za vikend novi snijeg, evo u kojim dijelovima BiH

U svojoj presudi od 21. septembra, Europski sud za ljudska prava sa sjedištem u Strasbourgu navodi da je „van razumne sumnjeutvrđeno da su ubistvo izvršili Lugovoj i Kovtun i da je „postojao snažan prima facie slučaj da su u trovanju Litvinenka, Lugovoj i Kovtun djelovali kao agenti ruske države”.

Njih dvojica i Rusija negiraju bilo kakvu umiješanost u Litvinjenkovu smrt. Litvinjenko, bivši oficir ruske Federalne službe sigurnosti (FSB), pobjegao je iz Rusije 1999. godine nakon što je objelodanio navodni plan FSB da ubije tajkuna Borisa Berezovskog.

Berezovski je bio istaknut među grupom ruskih biznismena poznatih kao oligarsi koji su se obogatili privatizacijom državne imovine nakon sloma sovjetskog komunizma.

Kao insajder Kremlja pod bivšim predsjednikom Rusije Borisom Jeljcinom, Berezovski je pomogao Putinu da naslijedi svog prethodnika 2000. godine.

Ali kada je Putin krenuo da potiskuje politička ovlaštenja oligarha, Berezovski je napustio Rusiju u samo-izabrani egzil u Britaniji, gdje je rasla njegova kritika prema Putinu, piše RSE.

Godine 2006., kada je Litvinjenko otrovan u Londonu, Putin je potpisao zakon koji obavezuju sigurnosne agencije da izvode ciljana ubistva u inostranstvu.

U januaru 2016, britanski sudija Robert Owen, koji je vodio istragu o smrti Litvinjenka, rekao je da je vjerovatno da je Putin, bivši sovjetski oficir KGB-a koji je nekada bio na čelu FSB-a, odobrio operaciju.

Owen je rekao da je siguran da su Lugovoj i Kovtun ubili Litvinjenka stavljajući smrtonosnu dozu polonijuma-210 u njegov čaj tokom sastanka u jednom londonskom hotelu.

Britanski istražitelji pronašli su tragove polonijuma-210 u hotelima, restoranima i avionima koje je koristio Lugovoi, koji se navodno liječio od trovanja radijacijom u Moskvi u decembru 2006.

Lugovoj je izabran za člana ruske Državne dume 2007. godine, a Putin mu je 2015. godine uručio državnu medalju "za zasluge otadžbini", piše Slobodna Evropa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije