EU kaznila proizvođača Milke - skoro 338 miliona eura

0
DW
EU kaznila proizvođača Milke - skoro 338 miliona eura
Foto: DPA / DW / Američkla kompanija Mondeliz

Jedan od najpoznatijih proizvođača čokolade na svijetu, američka kompanija Mondeliz, suočila se s visokom kaznom koju je izrekla Evropska komisija.

Antimonopolske vlasti EU kaznile su Mondeliz sa 337,5 miliona eura zbog nezakonitog ograničavanja konkurencije u trgovini čokoladom, keksom, krekerima, žvakama, krem sirom i kafom.

Prema navodima Komisije, Mondeliz je ometao prekograničnu trgovinu svojih proizvoda, čime je obezbijedio previsoke cijene za svoje brendove. Kompanija je optužena da je sprječavala svoje trgovinske partnere da jeftino kupuju njene proizvode u jednoj zemlji EU i ponovo ih prodaju u drugoj, što je rezultiralo višim cijenama za potrošače.

Učenica u Srbiji došla na maturu sa traktorom: 'Nema čega da me bude sramota, ja sam sa sela'

Učenica u Srbiji došla na maturu sa traktorom: 'Nema čega da me bude sramota, ja sam sa sela'

Mondeliz, koji proizvodi niz dobro poznatih brendova, uključujući Milka čokoladu, Toblerone, Daim, Oreo keks, Mikado, Tuc, Mentos žvake, Trident i krem sir Philadelphia, optužen je za sklapanje 22 ilegalna sporazuma u više zemalja EU u periodu od 2004. do 2020. godine. Jedan od sporazuma je, na primjer, zahtjevao od kupaca Mondeliza da naplaćuju više cijene za izvoz nego za domaću prodaju.

Komesarka EU za konkurenciju, Margrete Vestager, izjavila je da je Mondeliz ovim postupcima zadržavao visoke cijene svojih proizvoda na štetu potrošača.

Život u BiH: Znamo li šta nam se nudi na policama trgovačkih lanaca i šta jedemo?

Život u BiH: Znamo li šta nam se nudi na policama trgovačkih lanaca i šta jedemo?

"Mondeliz je to uradio da zadrži visoke cijene svojih proizvoda na štetu potrošača", rekla je Vestager, dodajući da je paralelno trgovanje posebno važno u vremenima visoke inflacije kako bi se smanjile cijene na evropskom tržištu. Prema njenim rečima, razlike u cijeni čokolade između zemalja članica kreću se između 10 i 40 posto, a ponekad i više.

Istraga protiv Mondeliza pokrenuta je 2019. godine, a zvaničan postupak otvoren je u januaru 2021. godine. Kazna koja je izrečena 23. maja najviša je koju je Komisija EU do sada izrekla prehrambenoj kompaniji i jedna od deset najviših kazni uopšte.

Mondeliz je priznao svoju odgovornost i sarađivao sa Evropskom komisijom, zbog čega je kompaniji odobreno oslobađanje od 15 posto kazne. Kompanija je saopštila da je novac za kaznu stavljen sa strane još prošle godine, piše DW.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije