Dolar ponovo slabi, a cijene nafte u padu

0
Hina
Dolar ponovo slabi, a cijene nafte u padu
Foto: Pexels / Oslabljen indeks dolara

Na valutnim tržištima vrijednost dolara prema korpici valuta pala je treći dan zaredom i zaronila na najniži nivo u skoro dva mjeseca.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 101.47 bodova, dok je jučer 12. aprila u ovo doba iznosio 102.07 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 133.60 na 133.20 jena.

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Američka valuta oslabila je u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1.0985 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1.0925 dolara.

Cijene su nafte, ipak, izgubile dio jučerašnjih dobitaka. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je jutros 0.33 posto, na 87.05 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0.28 posto, na 83.05 dolara.

Na azijskim se burzama danas trguje oprezno, kao i na Wall Streetu dan prije, dok je vrijednost dolara prema korpici valuta pala treći dan zaredom.

Cijene nafte na svjetskom tržištu pale zbog strahovanja od recesije u SAD

Cijene nafte na svjetskom tržištu pale zbog strahovanja od recesije u SAD

MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 7.00 sati u minusu 0.1 posto. Pritom je japanski Nikkei indeks ojačao 0.3 posto, a blago su porasle i cijene dionica u Južnoj Koreji. U Šangaju, Australiji i Hong Kongu pale su, pak, između 0.1 i 0.4 posto.

Na azijskim se burzama trguje oprezno, kao i jučer na Wall Streetu, kada je Dow Jones oslabio 0.11 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0.4, a Nasdaq indeks 0.85 posto.

Podršku najvećoj svjetskoj burzi pružilo je jučer izvješće prema kojem su u martu potrošačke cijene u SAD-u porasle 0.1 posto na mjesečnoj razini i 5 posto na godišnjoj, što je značajno usporavanje u odnosu na 6 posto u prethodnom mjesecu. To su i bolji podaci nego što se očekivalo.

Dok vrijednost dolara opada treću sedmicu zaredom euro jača

Dok vrijednost dolara opada treću sedmicu zaredom euro jača

No, temeljna stopa inflacije, iz koje su isključene cijene energije i hrane, porasla je 0.4 posto na mjesečnoj, a 5.6 posto na godišnjoj razini, što je blago ubrzanje s 5.5 posto mjesec dana prije.

Ti podaci pokazuju da zaoštravanje monetarne politike američke središnje banke daje rezultate, ali i da je inflacija i dalje znatno iznad ciljane razine Feda od 2 posto.

Stoga se očekuje da će Fed nastaviti s podizanjem kamatnih stopa. Na tržištu novca procjenjuje se da postoji 70 posto izgleda da će Fed na sjednici u svibnju povećati ključne kamate za daljnjih 0.25 postotnih bodova.

Zašto jak dolar treba da nas brine?

Zašto jak dolar treba da nas brine?

Negativno je na tržište utjecao zapisnik s posljednje sjednice Feda jer je nekoliko čelnika središnje banke izrazilo zabrinutost u vezi likvidnosti regionalnih banaka i mogućnosti da bi propast Silicon Valley i nekoliko drugih banaka mogla izazvati recesiju u drugom dijelu godine.

"Zapisnik je jasno pokazao da je Fed zabrinut zbog krize pojedinih banaka, ali i zbog i dalje povišenih cijena", kaže Greg Bassuk, direktor u tvrtki AXS Investments. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije